-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Nije kraj poskupljenjima na benzinskim crpkama: Dio vozača bi od sutra mogao...

Nije kraj poskupljenjima na benzinskim crpkama: Dio vozača bi od sutra mogao plaćati skuplje gorivo

Proteklog tjedna u Hrvatskoj je drastično skočila cijena goriva. Vlada je nakon toga ograničila cijene benzina i dizela na 30 dana, što znači da trgovci naftnim derivatima mogu beznin prodavati za najviše 11,10 kuna za litru, a dizel po 11 kuna.

No, Vlada nije ograničila cijenu plina, pa tako stranica Cijenegoriva javlja da bi od sutra moglo doći do poskupljenja istog. Prema neslužbenim informacijama, prosječni spremnik od 50 litara autoplina mogao bi poskupiti za 5,5 kuna.

Ovoga vikenda u Otvorenom uvodniku RTL.hr-a Tin Bašić s portala cijenegoriva.info u pisao je o rastu cijena goriva u Hrvatskoj.

Bašić tvrdi da su cijene goriva najviše u povijesti isključivo zbog marži naftnih kompanija.

“Kada je liberalizirano tržište naftnih derivata 2014. godine, veliki je problem bio upravo marža naftnih kompanija. Naime, tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na svojim nebrojenim konferencijama za novinare govorio je da su marže naftnih kompanija previsoke i da se moraju sniziti. Za one koji se ne sjećaju, evo podsjetnika:

Marža na jednu litru eurosupera 95 tada je iznosila 85-90 lipa, a na litru eurodizela 1 kunu. I to je tada bilo puno.

Ponovit ću još jednom, danas je marža na litru eurosupera 1,44 kune. To je povećanje od 70 posto u sedam godina”, objasnio je Bašić.

“Kada bi marže bile kao i 2014. godine, litra eurosupera bi na benzinskim postajama iznosila 10,61 kunu”, zaključuje Bašić, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike