26.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Dobronić o tajmingu objava presuda: Malo ću to pročačkati, otkriti postoje li...

Dobronić o tajmingu objava presuda: Malo ću to pročačkati, otkriti postoje li neke sistemske greške i treba li što promijeniti

Radovan Dobronić u Saboru je prisegnuo za novog šefa Vrhovnog suda, piše N1.

Novoizabrani predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Radovan Dobronić položio je prisegu pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

“Prisežem da ću se u obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona te štititi cjelovitost, suverenitet i državno ustrojstvo Republike Hrvatske i Ustavom i zakonom utvrđene slobode i prava čovjeka”, rekao je Dobronić u prisezi.

“Dat ću sve od sebe da posao obavljam najbolje što mogu, potpuno objektivno i nepristrano. Trudit ću se najviše što mogu i mislim da mogu računati na suradnju svih kolega. Posao je zajednički, potrebna je sinergija. Svi smo na istom zadatku i na takam način rada može se puno toga postići pa čak i u relativno kratkom vremenu. Kad se radi složno, rezultati mogu vrlo brzo doći.

Neke stvari su stvar mentaliteta i trebat će više vremena. Trudit ću se da povjerenje opravdam. Četiri godine je relativno kratak mandat”, rekao je Dobronić u svom govoru.

U kasnijoj izjavi za medije Dobronić je rekao da su njegovi kolege na Sudu svi profesionalci.

“Predsjednik Vrhovnog suda nije klasični šef. Cijeli princip se bazira da je predsjednik primus inter paris. To je jedna koalicija saveznika. U stručnom djelu ako želi nešto, mora uvjeriti suce. Ništa se ne bazira na prisili”, rekao je Dobronić.

Svjestan je da su očekivanja velika.

“Ne mogu sucima nametati ništa, ali se dosta može utjecati s funkcije da pokušate sucima predložiti jedan smjer koji mogu prihvatiti. Ja sam siguran da postoji solidan broj sudaca koji je spreman prihvatiti. Neki su odmah shvatili, ima i onih koji nisu. Predsjednik može dosta. Malo uvjeravanjem, malo objašnjavanjem, ali može se tu dosta”, rekao je.

Otkrio je i prve poteze.

“Malo ću malo Moram pogledati kakva je situacija, kako stoje ti teži predmeti o kojima se priča u javnosti, ide li to ili ne ide. Malo ću to pročačkati, otkriti postoje li neke sistemske greške i treba li što promijeniti. No treba oprezno”, kazao je novi predsjednik Ustavnog suda.

Upitan o tome zašto je neki dan bio na kavi sa Zlatom Đurđević, Dobronić je odgovorio: “Nema tu nikakvih tajni. Ja sam htio njoj zahvaliti s obzirom da je ona meni izrekla puno pohvala, nisam to uspio nakon Odbora pa sam se javio prvom zgodom. Mi se s neke stručne strane dosta nadopunjujemo, profesorica se bavi kaznenim pravom, ja se time nisam ipak toliko bavio tako da s te strane uvijek volim čuti njeno mišljenje. S druge strane, ona je ipak teoretičarka, a ja praktičar. Na neki način se objedinjuje, ja od nje mogu čuti dosta mišljenja, savjeta iz sfere kaznenog pravo. Mislim da je to najprirodnije. Ja nju i dalje mislim angažirati, pitati za mišljenje, kao i druge profesore. Ništa tu nema posebno”, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike