2.7 C
Zagreb
Naslovnica Sport VIDEO Prije točno 31 godinu, hrvatska reprezentacija odigrala je prvu, povijesnu utakmicu,...

VIDEO Prije točno 31 godinu, hrvatska reprezentacija odigrala je prvu, povijesnu utakmicu, od trenutka svog osamostaljenja

Na maksimirskom stadionu, na današnji dan, 17. listopada 1990., prije točno 31 godinu, hrvatska reprezentacija odigrala je prvu, povijesnu utakmicu, od trenutka svog osamostaljenja. Treba naglasiti da je utakmica odigrana prije nego li je Hrvatska proglasila samostalnost, ali se taj dvoboj vodi kao prvi u novijoj povijesti.

Suparnik je bila reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, a Hrvatska je slavila 2:1. Prvi pogodak je postigao Aljoša Asanović, drugi Ivan Cvjetković, a u oba slučaja asistirao je Marko Mlinarić koji je službeno proglašen za najboljeg igrača susreta.

Hrvatsku reprezentaciju kao izbornik je vodio Dražan Jerković, a kapetanski na terenu Zlatko Kranjčar. Inače, utakmica je odigrana u sklopu proslave povratka spomenika bana Josipa Jelačića na glavni zagrebački trg, a taj se trenutak dogodio dan ranije.

Time je krenula uspješna povijest hrvatske reprezentacije koja je svoje vrhunce dotakla na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj osvajanjem brončane medalje te 20 godina poslije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji igranjem finalne utakmice i osvajanjem srebra.

Hrvatska je protiv SAD-a tog 17. listopada 1990. godine igrala u sastavu: Ladić, Vulić, Kasalo, Peršon, Dražić, Ćelić, Kranjčar, Asanović, Cvjetković, Mlinarić, Shala, a s klupe za pričuve su ušli Gabrić, Židan i Mladenović, piše HNTV.

Najnovije

Još iz rubrike