-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo "Nikad više fašizam!", sindikati uzvratili na divljanje desničarskih antivaksera. La Repubblica: 200.000...

“Nikad više fašizam!”, sindikati uzvratili na divljanje desničarskih antivaksera. La Repubblica: 200.000 prosvjednika

AFP navodi da se u subotu na Piazzi San Giovanni okupilo 50.000 ljudi, policija, pak, navodi da je bila riječ o 60.000, a La Repubblica piše da je bila riječ o do 200.000 ljudi koji su u centar Rima pristigli stotinama autobusa, spominjalo ih se oko 800, i s deset posebnih vlakova.

Povod velikom skupu što su ga organizirali sindikati CGIL, CISL i UIL bilo je to što je prije tjedan dana, kada se protest protiv vladinih epidemioloških mjera izrodio u sukobe, skupina ekstremista iz desničarske stranke Forza Nuova palicama jurnula na centralu najvećeg talijanskog sindikata CGIL-a.

Javnost u Italiji mogla je vidjeti na amaterskim snimkama kako napadači udaraju po zaštitarima i policajcima, a potom i provaljuju vrata i upadaju u zgradu. Policija ih je tada uhitila 12 između ostalih i vođe. U neredima je ranjeno 38 policajaca.

Premijer Mario Draghi istog je dana osudio nasilje i jamčio sindikatima da će zaštititi njihov rad, prava radnika i demokraciju. Već tad sindikati su osudili “fašističko nasilje”.

U međuvremenu su se sindikalne središnjice organizirale i sada zahtijevaju zakonsku zabranu stranke Forza Nuova, izvanparlamentarne političke organizacije s ekstremne desnice.

Maurizio Landini, prvi čovjek CGIL-a, optužio je ekstremiste za “političko nasilje”. Uopće, skup je održan pod geslom “Nikad više fašizam” i uz zahtjeve prema državnim vlastima da na sve načine zaštite demokraciju kao ustavno načelo talijanske republike.
Rekao je, pritom, da se obraća cijeloj Italiji.

Demokratska stranka, odnosno talijanska stranka lijevog centra, u međuvremenu je pokrenula i peticiju za zabrane Forza Nuova. Prema posljednjim podacima, prikupila je 100.000 potpisa nedugo nakon početka skupljanja podrške, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike