-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Tech Projekcije za koje ne želimo da se ostvare: Pogledajte kako bi 2050....

Projekcije za koje ne želimo da se ostvare: Pogledajte kako bi 2050. mogli izgledati Zadar i Split ako se poveća razina mora

Znanstvenici već godinama upozoravaju na probleme, odnosno katastrofe koje će nam donijeti klimatske promjene, čije posljedice sve više osjećamo posljednjih godina. Toplinski udari, požari i poplave, oluje i drugi oblici ekstremnih vremenskih uvjeta mogli bi biti sve češći, a zagrijavanje planete moglo bi dovesti do povećanja razine mora.

Kako bi to moglo izgledati pokušali su dočarati znanstvenici Climate Centrala na primjeru 50 gradova smještenih uz more. Na ovoj stranici možete vidjeti popis tih pedeset gradova kao i fotografije kako bi oni mogli izgledati ako se nastavi globalno zagrijavanje, kao i podizanje razine mora.

Ono što je nama najzanimljivije, jest da se na tom popisu nalaze i dva hrvatska grada – Split i Zadar. Kada se u sustavu Climate Centrala otvore slike gradova, moguće je pogledati kako će izgledati razina mora, odnosno gradovi u nekoliko potencijalnih scenarija – ako globalna temperatura do 2050. poraste za 1,1, 1,5, 2, 3 i čak 4 stupnja Celzijusa.

Već i u slučaju ako se temperatura poveća za 1,1 stupanj, poplavit će dijelovi obale, a poplavljeni dio sve je veći kako raste i zagrijavanje Zemlje. Ako nastavimo trenutnim smjerom i ništa ne poduzmemo oko emisije stakleničkih plinova, navodi se kako bi temperatura mogla porasti za 3 stupnja, a taj scenarij za Split i Zadar, kako je vidljivo iz ovih projekcija, prilično je katastrofalan.

Ako se zagrijavanje nastavi većim tempom i temperatura poraste za čak 4 stupnja, situacija za gradove uz obalu bit će zaista pogubna.

Nadamo se ipak kako će ove projekcije ostati samo u virtualnom svijetu i da ih u stvarnosti nikada nećemo doživjeti, a znanstvenici su ih napravili kao još jedno upozorenje da se trebamo početi ponašati odgovorno prema planeti na kojoj živimo jer nam u suprotnom prijete neželjenih scenariji poput vremenskih ekstrema, ali i potopa gradova uz obalu, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike