12.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Nastavlja se širenje misterioznog virusa koji uzrokuje velike bolove, mučninu i vrtloglavicu:...

Nastavlja se širenje misterioznog virusa koji uzrokuje velike bolove, mučninu i vrtloglavicu: Neki ga smatraju oružjem

Simptomi misteriozne bolesti opet su se pojavili kod američkih veleposlanika, ovaj put u Kolumbiji. Sve prijave se već istražuju dok sindrom još uvijek ostaje poprilična nepoznanica.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bogoti zaraženo je sindromom Havana, misterioznom bolesti koja uzrokuje vrlo jaku bol u ušima, umor i vrtoglavicu.

Sindrom Havane je prvi put prijavljen na Kubi 2016. godine. Njegovo podrijetlo nije poznato, a pojedinci nagađaju da je to neka vrsta oružja.

U utorak je Wall Street Journal prvi put izvijestio da su e-mailovi koje je poslao američki veleposlanik u Kolumbiji Philip Goldberg potvrdile niz “neobjašnjivih zdravstvenih incidenata” ili UHI – izraz koji je američka vlada koristila za sindrom Havane – od sredine rujna, piše BBC.

Tamošnji predsjednik, Ivan Duque, rekao je da se slučajevi istražuju te da i SAD sudjeluje u istrazi.

U petak su se u američkom veleposlanstvu u Berlinu pojavili izvještaji o sindromu Havane. Predsjednik Joe Biden obećao je pronaći “uzrok i tko je odgovoran”.

Dogodilo se to nekoliko sati nakon što je potpisao novi zakon koji čelnicima CIA-e i State Departmenta daje pravo na financijsku naknadu onim zaposlenicima američke vlade koji su oštećeni sindromom.

U priopćenju je dužnosnik rekao da “aktivno rade na utvrđivanju uzroka ovih incidenata i mogu li se oni pripisati stranom glumcu”.

Podsjetimo, u srpnju su stotine američkih špijuna prijavljivali simptome sindroma. Krajem rujna simptomi su se pojavili i u Srbiji, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike