3.1 C
Zagreb
Naslovnica Tech Luetić: Neodgovorno je da javne osobe i političari govore je li cijepljenje...

Luetić: Neodgovorno je da javne osobe i političari govore je li cijepljenje potrebno

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić gostovao je u Newsroomu.

Luetić kaže da je teško reći jesmo li na vrhuncu četvrtog vala. “Došlo je do svojevrsnog usporavanja i nadam se da će se početi i spuštati. Uzmemo li u obzir da je značajan dio građana sada zaštićen andam se da nećemo svjedočiti prošlogodišnjim brojevima”, rekao je.

Ističe kako je vrlo neodgovorno da javne osobe i političari govore o tome je li cijepljenje potrebno. “Cijepljenje je medicinska intervencija koja je u povijesti spasila više života nego sve druge zajedno.”

“Velika većina liječnika jasno javno zagovara cijepljenje. Osim nekoliko neodgovornih pojedinaca, ne vidim da progovaraju suprotno. Zašto jedan Portugal koji ima sličnosti s Hrvatskom može imati razinu cijepljenosti od 85 posto odraslog stanovništva, a Hrvatska jedva 55 posto? To nije samo pitanje za medicinu nego i pitanje strategije komunikacije”, smatra Luetić.

Komora je kao institucija pisala još krajem srpnja predsjedniku Vlade i navela argumente zašto je Gordana Lauca po njima potrebno isključiti iz rada Znanstvenog savjeta, rekao je. “Ako jedna vlada upre sve napore da poveća cijepljenost stanovništva, a član Znanstvenog savjeta te Vlade govori da je pravo vrijeme za zaraziti se, da je to za mlađe od 50 godina bezazlena bolest, a pritom imamo gotovo 6000 hospitaliziranih i 200 umrlih mlađih od 50 godina, to zasigurno dolazi u kontradikciju. Svjedočili smo da se predsjednik Vlade dva puta morao javno ograđivati od izjava dotičnog gospodina i da gospodin Lauc svojim izjavama šteti hrvatskim naporima u borbi s pandemijom. On kao stručnjak, a ne liječnik, nema nikavu odgovornost prema liječenju i neće odgovarati ni za jednu umrlu osobu”, kaže.

Navodi kako opterećenost bolnica ide sporijim tempom nego prošle godine u ovo vrijeme: “Nema brzog rasta popunjenosti bolničkih kapaciteta”, rekao je, dodavši da je u zagrebačkim bolnicama povećani priljev pacijenata oboljelih od covida-19.

Uvođenje covid-potvrda u zdravstvo dovelo je do većeg broja cijepljenja unutar zdravstvenog sustava, rekao je Luetić.

Najnovije

Još iz rubrike