13.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Vurušić: Sukob na Kosovu očekivan, obje strane "bildaju mišiće"

Vurušić: Sukob na Kosovu očekivan, obje strane “bildaju mišiće”

Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista, gostujući u emisiji “Studio 4” komentirao je današnje sukobe s policijom na sjeveru Kosova rekavši da se to moglo očekivati. Razrješenje tog pitanja, kaže Vurušić, ulazi u završnu fazu. Pritom obje strane bildaju mišiće – Kurti pokazuje svoju snagu, a Vučić je podigao borbenost srpske vojske.

– Situacija jest napeta. Sjetimo se prije par tjedana je bila slična situacija oko tzv. rata tablicama na kosovsko-srpskoj granici. Ovo je sad jedna akcija za koju kosovska policija tvrdi da je akcija protiv kriminalnih grupa i švercera. Nije provedena samo u Sjevernoj Mitrovici gdje su većinski Srbi, nego i Peći, Prištini i nekim drugim dijelovima Kosova, kazao je Vurušić.

Jedna i druga strana optužuju se za upotrebu sile.

– Kosovska policija je sad izdala priopćenje u kojem tvrdi da su organizirane grupe koje su se skupile u Sjevernoj Mitrovici na njih bacali dimne bombe i suzavac. Druga strana optužuje da je bilo pucnjave. Obje strane koriste situaciju za dobivanje dodatnih političkih poena, ustvrdio je Vurušić.

Podsjetio je da je srbijanski predsjednik Vučić na Skupu nesvrstanih u Beogradu iskoristio situaciju za govor o Kosovu.

– Nakon sastanka Zapadni Balkan – EU koji nije dao pretjerano dobre rezultate za te zemlje, a Srbije pogotovo, Vučić se oslanja na Rusiju. Na skupu je bio i ruski ministar Lavrov. Vučić je iskoristio situaciju da se žali nedjelotvornost EU. Rusija ga podržava u tome da se taj predmet vrati u UN tako da izbjegne bilo kakvo posredovanje EU koja vodi dijalog između Kosova i Srbije. To je dijalog, a ne rasprava oko Kosova kako to žele predstaviti srbijanski mediji. Što se tiče EU, stvar s Kosovom je definirana. Kosovo je nezavisna država, sad samo treba normalizirati odnose dviju zemalja, a znamo da je jedan od ultimativnih uvjeta za ulazak Srbije u EU priznanje Kosova, rekao je Vurušić.

Dodaje kako Vučić igra igru oslanjajući se na Ruse tražeći od EU na dnevni red dijaloga stavi i pitanje zajednice srpskih općina.

– U zadnje vrijeme je dosta inzistirao na korekciji granica, kako bi Srbija dobila nešto, a ne ništa, kako on kaže. Sad se vratio staroj ideji zajednice srpskih općina, koju vlasti u Prištini ne žele prihvatiti jer je to neka vrsta Republike Srpske. Znamo što RS znači u BiH. Ona ometa BiH u svom normalnom funkcioniranju, tako da se albanski političari s pravom pribojavaju da bi zajednica srpskih općina vodila ka federalizaciji Kosova odnosno stvaranju RS-a koja bi onemogućavala normalno funkcioniranje kosovske države. Albanski političari na Kosovu zalažu se za ulazak u EU i NATO, a boje se da kada bi došlo do toga, da bi kao primjerice u BiH sve to došlo u pitanje, pojasnio je novinar Vurušić, piše HRT.

Akcija policije na Kosovu: Odjekuju šok-bombe, jedna osoba teško ranjena

Novinarka s Kosova kaže da ima ozlijeđenih: Trenutno je mirno, ali napeto

Najnovije

Još iz rubrike