14.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Uspostavlja se hitna pomorska medicinska služba sa šest brzih brodica! Vrijednost im...

Uspostavlja se hitna pomorska medicinska služba sa šest brzih brodica! Vrijednost im je veća od 76 milijuna kuna

Uspostavlja se hitna pomorska medicinska služba sa šest brzih brodica u vrijednosti od više od 76 milijuna kuna, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Izgradnja i opremanje šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe vrijednosti 76.440.000,00 kuna značajni je iskorak prema još kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj medicinskoj skrbi na hrvatskim otocima, naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš na svečanosti potpisivanja ugovora u luci Gaženica kao jednoj od šest luka gdje će se nalaziti vez buduće brodice.

Sporazum o zajedničkoj pripremi i provedbi ovog projekta sklopljen je između Ministarstva zdravstva kao nositelja projekta te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Tom prigodom ministar zdravstva Vili Beroš potpisao je Ugovor o javnoj nabavi za izgradnju i opremanje šest brzih brodica.

”Sve to govori o velikim pomacima u segmentu hitne medicinske skrbi te smo u cilju svrstavanja u rang s europskim zemljama uvrstili Hitnu helikoptersku medicinsku službu i u Nacionalni plan razvoja zdravstva 2021. do 2027. čije programiranje je u tijeku”, kazao je ministar Vili Beroš.

Dio projekta sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ i to u iznosu od 85% temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog između Ministarstva zdravstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, dok se preostalih 15% osigurava putem nacionalnog financiranja.

”Ovaj projekt donosi modernu i kvalitetnu opremu koja će osim bolje zdravstvene skrbi omogućiti bolje uvjete rada onima koji svoju profesiju vide u spašavanju tuđih života. Brodice namjenski izgrađene i opremljene za hrvatsku pomorsku medicinsku službu podignut će kvalitetu skrbi za sve ozlijeđene i oboljele u hrvatskom priobalju“, izjavila je ravnateljica HZHM-a Grba-Bujević.

”Izvanbolnička hitna medicinska služba temeljni je oblik primarne zdravstvene skrbi i prva karika u lancu zdravstvenog sustava. Svjesni smo da je još puno izazova pred nama, ali naš rad i kontinuirana ulaganja poput današnjeg potpisivanje ugovora za brze brodice potvrđuju našu jasnu viziju napretka hitne medicinske službe”, zaključio je ministar Beroš.

Isporuka šest opremljenih brzih brodica predviđa se u iduća 24 mjeseca, a uz uspostavu hitne pomorske medicinske službe, brodice i pripadajuća oprema koristit će se i za potrebe traganja i spašavanja u slučajevima pomorskih nesreća i pomorskih katastrofa, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike