7.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Police bi i u Hrvatskoj mogle ostati prazne? S ovim cijenama, koje...

Police bi i u Hrvatskoj mogle ostati prazne? S ovim cijenama, koje sada imamo, nema šanse da opstanemo

Na udaru povećanja cijena je i i Hrvatska. Proizvođači upozoravaju – nastavi li se ovako, police bi mogle ostati prazne. I dok Vlada odgovornost prebacuje na globalne trendove, oporba je iznijela svoje prijedloge, ali i mahala domaćim proizvodima.

Na svijet ga je donijela ”koka”, ali na police prodavači koji su zbog sve većih troškova primorani na poskupljenje. ”Sada smatraju da mi dižemo cijene, da tražimo neke ekstra profite, a i s ovim cijenama koje sada imamo nema šanse da opstanemo. Jaje bi trebalo koštati dvije kune da opstanemo”, ističe OPG-ovac Goran Bendeković.

Teško opstaju i prijevoznici. ”Ako cijene nastave rasti, a Vlada ništa ne napravi ususret jednostavno će biti otežana opskrba”, upozorava Darko Vukadinović iz Udruge cestovnog teretnog prometa.

Drugim riječima, police bi mogle ostati prazne. Oporbeni zastupnici upozoravaju da će se rast cijena prelomiti na leđima najsiromašnijih. ”Transport svakodnevno mora doći do odredišta, ovo će dovesti do nove krize koju će platiti građani”, napominje Mirela Ahmetović.

Možemo! traži uvođenje plutajućih trošarina ili smanjenje PDV-a na energente. Trošarine se zasada neće smanjivati, ali kao jednu od mogućih kratkoročnih mjera iz Vlade najavljuju podizanje minimalne plaće. Ministar Zdravko Marić kojeg tek čeka korigiranje proračuna za sve krivi – globalne trendove.

Zbog uštede građani mijenjaju prehrambene navike. Minimalna potrošačka košarica iznosi 7800 kuna. Umjesto ulja, češće biraju svinjsku mast, a umjesto primjerice junetine – svinjetinu ili piletinu, izvijestila je reporterka Matea Ćorić u Dnevniku Nove TV.

Iz Sindikata kažu da je stanje teško, ali ne i dramatično. ”To je jedna psihoza. Jedan osjećaj toga da će cijene rasti, inflatorna očekivanja mogu biti ogroman generator i poticatelj rasta cijena”, kazao je Vilim Ribić.

Psihoza ili ne; matimatika je jasna. Za isti novac kupujemo manje, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike