4.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Novinarka s Kosova kaže da ima ozlijeđenih: Trenutno je mirno, ali napeto

Novinarka s Kosova kaže da ima ozlijeđenih: Trenutno je mirno, ali napeto

– Trenutno je mirno. U Mitrovici se situacija smirila već oko 10 sati, ali su se onda tenzije prebacile na Zvečan, gdje su se dogodili sukobi. Pucano je na građane koji su prosvjedovali, a jedan od njih je i ranjen. Kako su javili lokalni mediji, bar šest građana je primljeno u Klinički bolnički centar. Neki medij na albanskom javljaju da ima ozlijeđenih novinara i policajaca, rekla je novinarka Milica Andrić Rakić, gostujući u emisiji “Studio 4”.

Sirene su se mogle čuti cijeli dan. Iako to nije službeno potvrđeno, Andrić Rakić je rekla kako je moguće da ozlijeđenih ima na obje strane.

– Policija je službeno objavila da je provodila akciju protiv krijumčarenja. Nije baš najjasnije što se u Zvečanu dogodilo. Nisam bila na terenu, niti vidim informacije od lokalnih medija koji inače izvještavaju da im je jako teško Zvečanu raditi zbog pritisaka koji trpe na terenu. U Mitrovici sam bila kad je izbio incident. Kosovska policija je ušla u ljekarnu, prvu u nizu kada se uđe na pretežno srpski dio grada, i okupljeni su vjerovali da slijedi akcija zapljene lijekova. Jedna inspekcija je bila i krajem 2020. I tada je bilo prosvjeda, ali nije bilo suzavaca i sukoba s građanima.

– Iako u srpskim sredinama zdravstveni sustav funkcionira, državne ljekarne se ne opremaju lijekovima koje propisuju liječnici. Građani mogu lijekove nabaviti jedno u privatnim ljekarnama. Dakle, zbog toga je ovo jedan izuzetan pritisak na lokalnu zajednicu.I da nije vrijeme pandemije, najava o mogućem oduzimanju lijekova je dramatična, rekla je Andrić Rakić.

Kosovska policija službeno je objavila da je provodila akciju protiv krijumčarenja.

– Koliko je meni poznato i koliko sam vidjela, oni iz ljekarne u Sjevernoj Mitrovici nisu ništa zaplijenili, možda su nešto zaplijenili u Zvečanu. Ono što je policija objavila, među zaplijenjenom robom su samo prehrambeni proizvodi. Četiri sata od početka krize nije najjasnije što se događalo. Za sada je mirno, ali napeto.

Policija se iz Zvečana povukla oko 11.20 sati. Nakon toga je na magistralnom putu prema Prištini, javljaju lokalni mediji, postavljena blokada.

– Bilo je naznaka da je bačena bomba, ja za nisam službeno mogla dobiti potvrdu.

Nakon svega oglasila se srbijanska premijerka Brnabić, a predsjednik Vučić stiže na hitan sastanak.

– Očekujem neku vrstu deeskalacije kao uvijek. Oglasila se i EU, bili su ovoga puta dosta ažurni. Mislim da će se situacija smiriti. U nedjelju su lokalni izbori. Srpska lista izlazi na te izbore i moguće da će se sada u Raški konzultirati vezano za daljnje poteze, možda će sagledati kako ovo sve može utjecati na izlaznost birača. Tjedan i pol dana nakon sporazuma o deeskalaciji u Bruxellesu imali smo jako napetu situaciju, rekla je Andrić Rakić.

Novinarka je istaknula kako vjeruje da Kurti koristi sjever kao platformu za predizbornu kampanju.

– Mislim da je to razlog što smo imali specijalne jedinice na sjeveru dva puta u manje od mjesec dana. Ne mislim da su njegove namjere ovdje čiste. On je osoba koja selektivno gleda na vladavinu prava. S jedne strane primjenjuje ono što misli da je u interesu vlade, a onda opet druge odluke ignorira i naziva ih instruiranim odlukama. Po mom osobnom uvjerenju je njegov cilj prikupljanje glasova na predstojećim izborima, zaključila je Andrić Rakić za Studio4 HRT-a.

Akcija policije na Kosovu: Odjekuju šok-bombe, jedna osoba teško ranjena

Najnovije

Još iz rubrike