17.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Grbin: HDZ je kriv za pljačku! Bilo je otužno slušati Plenkovića… Neki...

Grbin: HDZ je kriv za pljačku! Bilo je otužno slušati Plenkovića… Neki koji su tada u bili u Predsjedništvu HDZ-a i danas imaju visoke dužnosti. Jandroković je predsjednik Sabora, Bačić, koji je hodao Zagrebom s torbom punom novaca, je šef Kluba zastupnika

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je današnju presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media, piše N1.

“Ova odluka nije mogla biti drugačija. HDZ je kriv za kazneno djelo, HDZ je kriv za pljačku. Barem za jedan dio pljačke će morati snositi odgovornost i vratiti novac državi, novac koji su od države i građanima oteli. Pomalo je bilo otužno slušati Plenkovića kako pokušava oprati ruke i otkloniti odgovornost sa sebe i stranke kojoj je na čelu”, rekao je Grbin te dodao:

“Neki koji su tada u bili u Predsjedništvu HDZ-a i danas imaju visoke dužnosti. Gordan Jandroković je predsjednik Sabora, Branko Bačić, koji je hodao Zagrebom s torbom punom novaca, je šef Kluba zastupnika. Ljudi koji su morali ili mogli znati što se događa, prave se da ovo nema nikakve veze s njima. To je sramotno”.

Grbin je rekao da je korupcija jedan od najvećih problema u Hrvatskoj i danas. “A stranka koja joj je na čelu je kažnjena za korupciju. I to nije etiketa, to je činjenica. To je nečiji životni cilj”.

Andrej Plenković kazao je da je HDZ političku cijenu platio na izborima 2011.

“Za ovako teško kazneno djelo politička cijena mora biti puno veća – odlazak s političke scene. To se nije dogodilo, ali morat će se jednog dana dogoditi jer ova stranka je stvorila koruptivni model koji nas i danas priječi da odemo naprijed. Samo jedna crtica, tijekom sudskog postupka mogli smo čuti iskaze koji su jasno obrazložili zašto nema više krivaca osim ovih obuvaćenih presudom – jer su se u HDZ-u 2009. uništavali dokazi. Zato što su uništeni dokazi koji bi pokazali tko je sve iz one tekice primao novac. Ovdje se ne radi o jednom čovjeku. Govorimo o desecima milijuna kuna koji su oteti građanima”, rekao je Grbin.

“Činjenice istaknute tijekom postupka su takve da ih ni hrvatsko pravosuđe nije moglo ignorirati”, komentirao je Grbin izjavu premijera Plenkovića da ova odluka pobija tvrdnju da je pravosuđe HDZ-ovo.

Podsjetimo, potvrđena je presuda HDZ-u te će stranka morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, ali će državi morati vratiti i 14,6 milijuna kuna nepripadne koristi, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora, prenosi N1.

Plenković: Aktualno vodstvo nema nikakve veze s onim što se događalo

Najnovije

Još iz rubrike