13.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava U HAZU predstavljena knjiga Dani Ede Murtića 2011. – 2021.

U HAZU predstavljena knjiga Dani Ede Murtića 2011. – 2021.

Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti poziva Vas na predstavljanje monografske knjige

DANI EDE MURTIĆA
2011. – 2021.

u prigodi obilježavanja 100. godišnjice rođenja akademika Ede Murtića

u utorak 12. listopada 2021. u 12 sati
u Knjižnici HAZU,
Trg Josipa Jurja Strossmayera 14 u Zagrebu

Pozdravno slovo:

akademik Velimir Neidhardt,
predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

O knjizi će govoriti:

akademik Zlatko Keser
izv. prof. Tomislav Buntak,
dekan Akademije likovnih umjetnosti
Milan Bešlić,
autor knjige

Radujemo se Vašem dolasku!

Molimo Vas da se pridržavate epidemioloških mjera.

Već je dobro znano da su Dani Ede Murtića u akademskoj zajednici akceptirani kao relevantna manifestacija, koja je, kao što je također znano, takvom prihvaćena i u široj kulturnoj javnosti. Ove činjenice govore u prilog tvrdnji da je kulturna manifestacija zaživjela i stoga što je jasno profilirala svoju osnovnu zadaću u svojem profesionalnoj odrednici, dakle, u kreativnom pristupu mediju crteža pod imenom nositelja projekta Ede Murtića i majstorskim ravnanjem Zlatka Kesera, njegove asistentice Gordane Bakić-Vlahov, i suradnje s piscem ovih redaka.

Međutim, može se ustvrditi da su Dani Ede Murtića ove godine iskoračili iz Velike Pisanice, odnosno, iz uobičajene putanje Velika Pisanica – Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, jer je svoju djelatnost prezentirala u druge institucije hrvatske metropole, zatim u Bjelovar, i u susjednu državu – Bosnu i Hercegovinu. Naime, izložbom studenta ALU polaznika Dana Ede Murtića priređenoj u više izložbenih prostora nije se samo pokazala višegodišnja djelatnost same manifestacije već se i ona sama predstavila u svojoj stvaralačkoj produkciji eksplicitno izraženoj u koncepcijskom programu i sinkroniziranoj organizaciji s brojnim suradnicima što je nedvojbeno doprinijelo boljem upoznavanju same manifestacije. Stoga je evidentno da se Velike Pisanica i po tim značajkama prepoznaje kao relevantan čimbenik u hrvatskom kulturnom prostoru, odnosno, da su Dani Ede Murtića kulturni brend Velike Pisanice.

Naime, manifestacija promovira i Veliku Pisanicu kao važnu adresu u nacionalnom prostoru osnažujući Danima Ede Murtića i vlastito identitetsko obilježje s uporištem na kulturnoj podlozi s golemom simboličkom snagom slikarevog imena kojim emanira u hrvatskom kulturnom prostoru kao svojom kulturnom institucijom. Iskorak Dana Ede Murtića u hrvatski kulturni prostor bio je i s prikazivanjem dokumentarnog filma Edo Murtić 1921.-2005. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu kao i prigodne tribine na temu velike slikareve obljetnice. Istim filmom i tribinom Dani Ede Murtića obilježili su 100 godina slikareva rođenja i na Sveučilištu u Mostaru 27. svibnja 2021. godine. U sklopu manifestacije Dani Ede Murtića prikazan je ovaj dokumentarni film u Gradskom muzeju Bjelovar, kojim je grad Bjelovar obilježio 100 godišnjicu rođenja svojega Počasnog građanina.

U razdoblju dužem od deset godina kulturna manifestacija Dani Ede Murtića profilirala se kao relevantan promicatelj visokih likovnih vrijednosti u mediju crteža, i promoviranju i afirmiranju mladih umjetnika na suvremenoj likovnoj sceni. Znatno doprinosi razvijanju njihovih autorskih osobnosti koje se izražavaju u mediju crteža i time promovira ujedno i sam medij crteža pokazujući da aktualan i intrigantan u multimedijalnom kontekstu i da su se Dani Ede Murtića oblikovali u tradicionalnu manifestaciju kao projekt od naročite važnosti u hrvatskoj kulturi, piše u priopćenju.

Najnovije

Još iz rubrike