4.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Srbija ne može pobjeći od plaćanja ratne odštete; Krajnje je vrijeme da...

Srbija ne može pobjeći od plaćanja ratne odštete; Krajnje je vrijeme da se Vlada RH javno očituje hoće li krenuti s tužbom

Branimir Glavaš oglasio se na svojoj fb-stranici:

“SRBIJA MORA PLATITI HRVATSKOJ RATNU ŠTETU I OBEŠTETITI STOTINE TISUĆA PROGNANIKA!

Prema novijim istraživanjima ukupna ratna šteta od 1991. iznosi preko sto milijardi američkih dolara, kojem treba dodati prema procjeni Državne komisije i nematerijalnu štetu prouzročenu duševnim patnjama i bolima zbog izbjeglištva i prognaništva više stotina tisuća osoba u Hrvatskoj, izazvanih velikosrpskom agresijom.

Uporište za traženje isplate ratne štete i odštete prognanima od Republike Srbije, temelji se na međunarodnoj sudskoj praksi i Odluci Upravnog vijeća Kompenzacijske komisije OUN od 24.siječnja 1992. (dokument pod oznakom S-AC.26 iz 1998/9.) koji se odnosi na istovrsnu štetu procjenjenu u Iračko-Kuvajtskom ratu, kao i na prvamoćno osuđujućim presudama protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića u Haagu.

Dakle, Republika Srbija ne može pobjeći od plaćanja ratne odštete kako Republici Hrvatskoj, tako i svim prognanim licima izazvanih velikosrpskom agresijom od 1991.-do 15. siječnja 1998. godine. Republika Hrvatska mora imati političke hrabrosti pokrenuti taj proces i upravo tu temu nametnuti kao nacionalnu temu broj 1 na nacionalnom i međunarodnom političko-pravosudnom polju.

Krajnje je vrijeme da se Vlada RH javno očituje hoće li krenuti s tužbom Hrvatske protiv Srbije pred međunarodnim pravosudnim institucijama, ili će i dalje kalkulirati svojom dosadašnjom politikom nezamjeranja Bruxellesu i “cici mici” politikom prema Srbiji u stilu”ne talasaj”?

Kada je Srbija znala ubijati, paliti, rušiti i pljačkati Hrvatsku devedesetih godina, sada neka lijepo plate ratnu odštetu, ili nema suglasnosti za ulazak Srbije u EU. Sve ostalo bi bila izdaja nacionalnih interesa!, napisao je Glavaš.

Najnovije

Još iz rubrike