22.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Milanović: Vi ste prije svega hrvatska vojska, a onda naravno i vojska...

Milanović: Vi ste prije svega hrvatska vojska, a onda naravno i vojska u sastavu NATO-a, bez fige u džepu

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je vojnoj vježbi „UDAR 21“ na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju. Vojna vježba „UDAR 21“ provodi se od 11. do 22. listopada 2021. na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” u Slunju i „Gašinci“ u Gašincima te u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji s ciljem ocjenjivanja deklariranih snaga za sudjelovanje u misijama, operacijama i inicijativama Saveza prema preuzetim ciljevima sposobnosti.

Nakon prikazane vojne vježbe, predsjednik Milanović je ocijenio kako je bila impresivna i da su vojnici dali maksimum od sebe. Od države, odnosno politike demokratski izabrane od hrvatskog političkog naroda očekuje da vojsci osigura materijalne uvjete.

„Što će biti prioriteti, koliko će se izdvojiti novca i s kojim ciljem, što je najvažnije – tu demokratska politika ima važnu ulogu. Očekujem i vidim njezino razumijevanje, sredstava ima“, rekao je predsjednik Milanović.

Sudionicima vojne vježbe, nadalje, poručio je: „Vi ste prije svega hrvatska vojska, branite hrvatsku državu, hrvatski suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i hrvatske granice, mada niste formalno čuvari granice i ne trebate biti“.

Govoreći o ulozi Hrvatske kao članice NATO saveza, predsjednik Milanović je rekao kako se u međunarodnim odnosima mnogo toga promijenilo, da se stvaraju nova partnerstva, novi sukobi i nove aspiracije.

„Naša strateška pozicija u ovom trenutku je relativno komforna, naš interes je prije svega naš interes, vi ste prije svega hrvatska vojska, a onda naravno i vojska u sastavu NATO-a, bez fige u džepu, pošteno, otvoreno. Ali, ponavljam, prije svega hrvatska vojska. Ovo je Domovina, nju branite“, zaključio je predsjednik Milanović u obraćanju sudionicima vojne vježbe „UDAR 21“.

Vojnoj vježbi u Slunju prisustvovali su i ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj te zamjenik zapovjednika kopnene vojske Tihomir Kundid.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, piše Ured PRH.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/ Filip Glas i Marko Beljan

Najnovije

Još iz rubrike