3.1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Lokacija u Zagrebu tradicionalno poznata po vrelim gejzirima. HEP objasnio da će...

Lokacija u Zagrebu tradicionalno poznata po vrelim gejzirima. HEP objasnio da će tako biti još 2 godine

“Razlozi puknuća magistralnog vrelovoda na Horvaćanskoj cesti do kojeg je došlo danas, 12. listopada 2021. u jutarnjim satima su starost vrelovoda i korozija cijevi uzrokovana izlijevanjem oborinskih voda pomiješanih sa sredstvima kojima se zimi tretiraju kolnici”, tako su danas za RTL.hr doista žurno, kako su molili, odgovorili iz HEP Toplinarstva.

“HEP-TOPLINARSTVO d.o.o. ovim putem moli krajnje kupce u naseljima Jarun, Gajevo, Staglišće, Gredice i Vrbani za strpljenje i razumijevanje za vrijeme trajanja obustave isporuke toplinske energije”, poručili su povrh odgovora na novinarski upit.

Razlog zašto je RTL.hr odlučio povući ovu temu jest to što se iza izraza “naselja Jarun, Gajevo, Staglišće, Gredice i Vrbani” zapravo krije ogroman dio zagrebačke četvrti Trešnjevka jug.

A kako dotična četvrt ima, i to prema popisu stanovništva još iz 2011., skoro 70.000 stanovnika, svako ovakvo puknuće magistralnog vrelovoda, i to uvijek točno na tom jednom te istom mjestu na Horvaćanskoj, znači da oni ostaju bez grijanja i bez tople vode.

Impresivan je već i nasumični pogled već i samo na vijesti s našeg portala o “puknuću vrelovoda na Horvaćanskoj”: 5. lipnja 2020. “Nekoliko zagrebačkih naselja bez tople vode narednih dana”, 23. prosinca 2016. “Nekoliko zagrebačkih naselja bez tople vode narednih dana zbog puknuća magistralnog vrelovoda…”, 28. siječnja 2020. “Dio Zagreba bez grijanja zbog puknuća vrelovoda” itd.

Srodna kategorija ovoj bio bi niz vijesti o povremenim sanacijama “magistralnog vrelovoda…”, i to zbog puknuća uslijed starosti i korozije prouzročene slijevanjem oborinskih voda, u kojima su otopljena sredstva kojima se zimi tretiraju kolnici.

Kako se u Ulici Braće Domany, doslovno samo nekoliko metara od ovoga mjesta, tijekom ljeta tjednima mijenjala toplovodna mreža, RTL.hr je početak radova u srpnju zabilježio vijesti o rušenju niza stabala u inače vrlo zelenom kvartu, a radovi su se razvukli i više od mjesec dana poslije toga, zanimalo ih je je li HEP Toplinarstvo, temeljito mijenjajući to, usput zamijenio i ovaj dio koji stalno puca samo nekoliko metara dalje.

“Predmetna dionica vrelovoda nije bila u obuhvatu radova revitalizacije vrelovodne mreže koji su se provodili ovog ljeta, međutim, ista je u planu zamjene kroz sljedeće dvije godine, odnosno najkasnije do rujna 2023., u sklopu projekta ‘Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba'”, odgovorili su.

Poučeni poviješću gradskih vijesti o periodičnim gejzirima sa zagrebačkih ulica (s doslovno vrelom vodom), možemo samo zaključiti da će dio Zagreba s toliko stanovnika koliko bi odgovaralo devetom najvećem gradu u Hrvatskoj, još pune dvije godine ostajati bez grijanja i tople vode, sudeći po dosadašnjem iskustvu, u pravilu u sezoni grijanja, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike