Horror u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu: Mladića s psihičkim poteškoćama silovao je drugi zatvorenik, nitko nije reagirao

Screenshot: HRT

Ne stišavaju se reakcije na jeziv slučaj iz Zatvorske bolnice u Zagrebu. Zbog silovanja mladića s kojim je dijelio sobu nepravomoćno je na 4,5 godina zatvora osuđen 28-godišnjak. Odvjetnica žrtve najavljuje tužbu protiv države, koja, kaže, nije spriječila taj strašan zločin, piše HRT.

Valentinovo 2019. Zatvorska bolnica, odjel psihijatrije. Iza zaključanih vrata scenarij iz horor-filmova.

Mladića s psihičkim poteškoćama silovao je drugi zatvorenik, osuđeni silovatelj.

Iživljavao se, prijetio smrću. Nitko, tvrdi žrtvina odvjetnica, nije reagirao.

– Prijava nije došla iz sustava. Koliko je meni poznato niti liječnik primarni niti naknadno kirurg koji ga je pregledao nije prijavio – prijavila je sama žrtva, kaže odvjetnica žrtve silovanja, Lidija Horvat.

Silovatelj je nepravomoćno osuđen na 4 i pol godine zatvora, no glavno je pitanje – je li se gnusan zločin mogao spriječiti. Pravosudni policajci tog kobnog dana obilazili su sobu, no tvrde da ništa nisu zamijetili – sve dok žrtva nekoliko dana poslije nije istupila sama.

– I odmah po prijavi pravosudni policajci su reagirali, izdvojili ga, makli ga, napravili su izvješće proslijedili su dalje prema upravi za zatvorski sustav koja je trebala dalje poduzimati ono što je trebala zakonski poduzet. Ali nije poduzela ništa? A to trebate pitati Upravu za zatvorski sustav i Ministarstvo pravosuđa zašto se nije ništa poduzelo, ističe zamjenik predsjednika Sindikata pravosudne policije Krešo Jelenko.

Pa su ih s HRT-a ih i pitali, no u resornom ministarstvu poslali su samo dopis da je sve napravljeno prema pravilima.

– Ministarstvo pravosuđa i uprave Zatvorska bolnica (…. ) o navedenom događaju pravovremeno obavijestila nadležnu IV. policijsku postaju radi provođenja istražnih radnji, a o navedenom je obaviješten i nadležni sud. Propusti službenika Zatvorske bolnice u navedenom slučaju nisu utvrđeni, navode.

I dok institucije peru ruke, odvjetnica žrtve najavljuje tužbu protiv države. Pita se kako se smanjeno ubrojiv osuđeni silovatelj mogao naći u istoj ćeliji s mladićem koji ima psihičke poteškoće.

– Mislim da su to okolnosti o kojima treba voditi računa država. I da je država upravo ta koje je zadužena za sigurnost onih koje je lišila slobode, ističe odvjetnica Horvat.

Zločin koji je zgrozio javnost kap je u moru problema zatvorskog sustava koji pati od prenapučenih ćelija i manjka policajaca.

Ako tužba prođe – račun će platiti – porezni obveznici, piše HRT.

Share This Article