22.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Nova prevara na društvenim mrežama: Evo kako ćete je prepoznati

Nova prevara na društvenim mrežama: Evo kako ćete je prepoznati

Prijevare na društvenim mrežama su u porastu, a prevaranti su počeli koristiti sve sofisticiranije metode. Nova prijevara se proširila društvenim mrežama, a ovi prevaranti najčešće koriste Instagram za svoje ciljeve.

Iako su uglavnom nezapažene, Instagram prevare u kojima se prevaranti predstavljaju kao slavne osobe jedan su od financijski najskupljih primjera prijevara na internetu.

Za razliku od većine prijevara koje uključuju male količine novca, ova vrsta prijevare – tipično orkestrirana na Instagramu, ali se može pojaviti i na drugi društvenim mrežama – osmišljena je tako da snažno pogodi žrtve i to samo jednim potezom.

Prevaranti kreiraju stranicu za obožavatelje neke slavne osobe i ulože neki manji novac kako bi skupili što veći broj pratitelja, a to uključuje i tisuće lažnih pratitelja. Tako žele ostaviti privid legitimnosti.

Neke od najpopularnijih takvih stranica uključuju one koje se odnose na zvijezde filmova za odrasle ili hollywoodske slavne osobe. Ponekad su to i stranice za obožavatelje nekih glazbenika ili osobe koje liječe i iscjeljuju.

Prevaranti najprije prouče komentare ispod objave koju psotavi neka slavna osoba i tako pronađu potencijalne žrtve. Oni strastveni obožavatelji koji izraze želju za upoznavanjem slavne osobe dobit će privatnu poruku.

Tim obožavateljima se ponudi prilika da upoznaju slavnu osobu ili da nastupaju s njima ako uplate određenu količinu novca osobi koja se lažno predstavlja da je upravo ta celebrity zvijezda.

Od meta se tada traži da plati lažne agencijske pristojbe menadžerskom timu slavne osobe. Nakon uplata, žrtve su ili blokirane ili se traže dodatne uplate, primjerice za prijevoz ili druge logističke zadatke, piše Make use of.

Da biste to izbjegli, nemojte komunicirati s neslužbenim stranicama zvijezda. Kada komunicirate s neprovjerenim izborima, izbjegavajte one koji traže uplate, poklon bonove i bilo što slično tome, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike