3.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Picula o snimkama nasilja nad migrantima: Teško je procijeniti hoće li biti...

Picula o snimkama nasilja nad migrantima: Teško je procijeniti hoće li biti sankcija za Hrvatsku

U TNT-u Nataše Božić, u Intervjuu tjedna gostovao je europarlamentarac Tonino Picula te je govorio o snimkama nasilja nad migrantima.

“Snimke sam vidio, ako su one vjerodostojne, a sva je prilika da jesu, na tako nešto treba dati vjerodostojan politički odgovor i ispitati kako je došlo do svega toga jer to nije prvi put da je Hrvatska pod lupom zanimanja međunarodnih medija, ali i nekih institucija s obzirom na učestalost optužbi da je riječ o kršenju ljudskih prava. Stoga, ja očekujem da će Vlada, prije svega, a onda i u okviru Ministarstva unutarnjih poslova procijeniti o čemu se radi i poduzeti ono što se u takvim situacijama treba poduzeti.

S tim treba prestati, ali treba kazati da je Hrvatska, kao zemlja s najdužnom vanjskom granicom, izuzetno izložena nereguliranim migracijama, i ona ne snosi sama odgovornost zbog svoje zemljopisne pozicije i EU mora konačno pronaći odgovor kako regulirati ovaj tip migracija jer vidimo da to nije samo hrvatski problem. U posljednje vrijeme vodi se razgovor što napraviti s manipulacijom migrantima u EU”, rekao je na početku.

Može li Europska unija naći ravnotežu između zaštite ljudskih prava i zaštite granica?

“EU se već dugo nalazi u ozbiljnom rascjepu između obrane vlastitih vrijednosti i surove realnosti na granicama koje su pod pritiskom ljudi koji zbog beznađa u svojim zemljama žele doći u EU. No politički dogovor novog pakta o azilu i zajdničkoj politici prema izbjeglicama nikako da bude usvojen, prije svega zbog ozbiljnih razlikovanja između država u EU kako pristupiti tom problemu i dok se to pitanje u EU ne riješi na adekvatan način doista će biti prozivane zemlje koje se nalaze na prostoru prvog kontakta s migrantima koji žele doći u EU”, veli.

Rekao je i kako je zasad teško procijeniti hoće li biti sankcija za Hrvatsku, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike