22.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Osim na koronu, moramo misliti i na gripu: Prošle godine cjepiva su...

Osim na koronu, moramo misliti i na gripu: Prošle godine cjepiva su planula, a ove je interes puno manji

Uz koronu, sad moramo misliti i na gripu. Stigla je nešto ranije nego inače i već je zabilježeno 100 slučajeva. U Hrvatski zavod za javno zdravstvo cjepivo stiže sredinom mjeseca. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kada će krenuti cijepljenje.

Prije točno godinu dana, telefon Gorana Perkovića zbog rezervacija nije prestajao zvoniti. 50.000 doza cjepiva u ljekarnama je planulo. Ove godine, telefon tog specijalista kliničke farmacije zvoni rjeđe.

“Interes je značajno manji, ja bih čak rekao 10 puta manji”, rekao je.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) naručio je oko 600.000 doza cjepiva. U Hrvatsku bi trebale stići sredinom mjeseca i onda kreće distribucija.

“Najčešće se cijepljenje protiv gripe započinje ili krajem listopada ili najkasnije u prvom tjednu studenog, najčešće oko Svih svetih. Znači, to nam se zapravo bliži”, rekla je Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a.

Cjepivo će stići i u ljekarne. Cijena će biti oko 100 kuna. Sve što treba jest nazvati liječnika, a onda cjepivo rezervirati u ljekarni.

“Prilikom podizanja samog cjepiva bi osoba trebala imati privatni recept”, rekao je Perković.

Cijepljenje se prije svega preporučuje rizičnim skupinama poput kroničnih bolesnika i imunokompromitiranih, osobama starijim od 65. Oni koji će se tek cijepiti protiv korone ili primiti treću dozu, ne trebaju brinuti.

“Nije problem cijepiti se i s jednim i s drugim cjepivom s nekakvim malim razmakom od tjedan do dva. Ne radi se o živim cjepivima tako da se ona mogu, zapravo, kombinirati u nekakvom manjem razmaku”, rekla je Pem Novosel, piše Dnevnik.hr

Gripa se već počela širiti i već je zabilježeno 100 slučajeva.

Najnovije

Još iz rubrike