6.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Zobena kaša još je zdravija nego što se dosad mislilo

Zobena kaša još je zdravija nego što se dosad mislilo

Svi znaju da je zobena kaša zdrav i zasitan doručak.

Zobena kaša može pomoći kod upalnih procesa, ublažiti glad i smanjiti razinu kolesterola, a nije na odmet ni to što je ukusna. Nutricionistica Laura Burak nabrojala je još neke blagodati zobene kaše i izgleda da je ona još zdravija nego što se misli.

“Samo da je zadovoljavajuć i jednostavn obrok, nego nudi dobrobiti koje nema puno drugih namirnica koje jedemo za doručak”, kaže Burak.

Zobena kaša ponaša se kao prebiotik te tako pomaže mikrobiomu u crijevima. Zdrave bakterije hrane se prebioticima. Ovo se događa jer tijelo ne probavlja prebiotike nego oni završe u debelom crijevu, a jednom kada su tamo oni fermentiraju i postaju hrana za probiotike. Ovo poboljšava probavu, jača imunitet i sprječava upalne procese.

Vlakna stabiliziraju razinu šećera u krvi, zbog njih smo siti. mogu pomoći pri snižavanju kolesterola i pomažu probavi. U zobenoj kaši nalaze se obe vrste vlakana i topiva i netopiva. Topiva vlakna zaslužna su za reguliranje šećera i snižavanje kolesterola. Ona netopiva, pak, zaslužna su za normalno funkcioniranje probave.

Super stvar kod zobene kaše je i što od nje možete napraviti još zdraviji obrok, samo joj dodajte zdrave namirnice. Doslovno možete dodati što god volite od voća, preko sjemenki do meda, piše Eat this, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike