Uključen crveni Meteoalarm: Moguća jaka olujna bura, građane se poziva na oprez

U kontinentalnom dijelu Hrvatske u subotu će prevladavati umjereno i pretežno oblačno vrijeme, mjestimice uz malo kiše, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

No, u nekim dijelovima zemlje očekuje se nevrijeme pa su izdana narančasta i crvena upozorenja meteoalarma.

Za Velebitski kanal uključen je crveni meteoalarm jer se očekuje vrlo jaka i olujna bura, a najjači udari vjetra mogli bi se kretati brzinom od 40-80 čvorova (75-150 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, piše iz DHMZ-a te savjetuju građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

Narančasti meteoalarm uključen je za Riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te za Sjevernu Dalmaciju. Na tim se područjima očekuje jaka bura uz udare vjetra do 145 km/hm. Zbog takvih vremenskih prilika moguća su oštećenja konstrukcija, a postoji rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Zbog mogućih visokih valova, DHMZ posebno poziva na oprez pomorce.

U ostalim dijelovima obalnih područja mjestimično je moguća jaka bura, a DHMZ poziva građane da budu oprezni zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom, piše N1.

Share This Article