21.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska RTL otkrio kako se na Banovini obnavlja nezakonito i protupropisno! Stožer priznao...

RTL otkrio kako se na Banovini obnavlja nezakonito i protupropisno! Stožer priznao da toga ima još i najavio raskid ugovora s nepoštenim izvođačima

Milijuni se ulažu u obnovu Banovine, a neki građevinari stradalima ugrađuju rabljene cigle. Kada je RTL za to danas upitao šefa Stožera za obnovu otkrio je da to nije sve.

Otkrili su i druge anomalije u obnovi zbog kojih su i počeli s raskidima ugovora, a građane pozivaju da im prijave i sve druge nepravilnosti.

Tek obnovljeni dimnjak prokišnjava već pri prvoj jesenskoj kiši. Dva mjeseca je izvođač radova, angažiran od države, sanirao štetu od potresa u domu sa zelenom naljepnicom obitelji Radanović.

“Oni su radili fušerski. Tako da smo ih mi morali upozoravati na apsolutno sve i jedan njihov propust, ići za njima, nadgledati da to nije dobro, da to treba ovako, da piše drugačije u elaboratu. Evo ovaj dimnjak je prvotno zidan starom ciglom, pa je onda rušen pa odzidan novom ciglom. Dimnjaci cure obadva i treći na garaži. Pa ne znam je li to gotovo”, govori Gorana Radanović iz Petrinje.

Tvrtka koja je obnavljala dimnjak i zabatne zidove nije imala dovoljno radnika ni opreme, tvrde majka i kći Radanović. Nisu imali ni ljestve, ni skele, pa su im, da bi mogli dovršiti dimnjak, prepilili krov koji je obnovljen donacijom.

Novi problemi čekali su ih u samom dimnjaku za koji je dimnjačar potpisao atest i rekao da je siguran za uporabu. Gospođa Senija ga je ipak sama odlučila pregledati.

“I onda je nešto bubnulo, onda sam ja bila izašla, to je cijela hrpa šute i cigle. Ja sam to pokupila u kantu i ostavila tom radniku da vidi”, kaže Senija Radanović.

Srećom, provjerila je prije nego je upalila peć koja ju je mogla ugušiti. Kaže da dimnjačar uopće dimnjake nije pregledao.

“Nije pregledao dimnjake, on je samo došo gore, tu je pogledao i izašao.”

“Je li istina da ste potpisali atest za dimnjak koji niste pregledali? Eeee…je li istina? Je li istina? Ne znam. Pa kako ne znate? Valjda znate što ste potpisali, što niste potpisali? Ha? Jeste li pregledali dimnjak u ovoj kući prije nego ste potpisali atest? Da, da. A kako je onda dimnjak bio zaštopan? A zato što je netko naknadno nešto stavio”, govori dimnjačar Ivan Medić.

Vlasnice kuće kažu da nakon prvog posjeta dimnjačara na krovu, odakle se jedino građevinski materijal mogao ubaciti u dimnjak, nije bilo nikakvih radova. S pritužbama na izvođenje državne obnove odmah smo suočili i ravnatelja Stožera za obnovu.

“Svakim danom pratimo i nadziremo izvođače. Imamo, reći ću vrlo jasno, i prve raskide ugovora s izvođačima. Šaljem poruku kao čelna osoba ovog stožera svima onima koji misle da će moći raditi nekvalitetno, pa imamo i tu pojavnost angažiranja trećih osoba, da to neće proći ovdje”, govori ministar Tomo Medved.

Medved poziva građane da sve pritužbe upute stožeru, a imena svih tvrtki kojima se ugovori raskinu bit će javno objavljena i iduće dvije godine neće moći sudjelovati u javnim nabavama ni raditi s državom. Mala je to kazna za traumu ljudima koji su ionako previše toga proživili.

“Ne mogu više to jednostavno podnosit. Šta god kažem svom izvođaču, on meni odmah… On samo razgovara mobitelom. Kad dođe do nekog problema, onda dođe i on se sa mnom svađa. I znate šta mi kaže? Da ja bolje nisam ni imala i šta hoću, kako ljudi žive u kontejneru”, kaže Senija Radanović.

A sve to od nekoga tko je svoj angažman dobro naplatio državi i obvezao se napraviti posao savjesno i profesionalno, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike