13.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander: E sad je stvarno dosta! Cilj...

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander: E sad je stvarno dosta! Cilj hajke je vrlo jasan – difamiranje mene i mojih kolega i stručnjaka koji se bave djecom

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, bivša ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba oglasila se na svom fb-u:

“E sad je stvarno dosta!

Proteklih sam mjeseci bila izložena žestokim kritikama i napadima od strane različitih pojedinaca i skupina koji su dovodili u pitanje rad ustanove koju sam vodila posljednjih 20 godina kao i moj vlastiti profesionalan rad. U svim tim napadima nastojala sam se braniti na način da sam se strogo držala zakona i svih pravila psihološke struke koja mi brani da javno iznosim podatke i detalje o osobama s kojima sam se susretala u profesionalnom smislu, bilo kao psihologinja, ravnateljica ili sudska vještakinja.

Međutim, orkestrirani napadi interesnih skupina preko Facebooka i medija, a među njima su najglasnije upravo osobe s kojima su se stručnjaci u sustavu za zaštitu djece pa tako i ja kao psiholog i vještak bavili štiteći njihovu vlastitu djecu od njihovih štetnih postupanja (među njima je i gđa. Posavec, ranije Borić), prešli su u bjesomučnu hajku i linč na temelju izmišljenih optužbi.

Kako se braniti od takvih izmišljenih optužbi od osoba koje su evidentno nezadovoljne multidisciplinarnim nalazima Poliklinike, djelatnicima centra za socijalnu skrb, policijskim izvješćima, izvještajima nadzora, privremenim mjerama.., u konačnici i sudskim presudama za koju odgovornost prebacuju nama odnosno osobno meni!? Vjeruje li itko njihovim tvrdnjama da sud donosi presudu prema jednom vještačkom mišljenju, a pogotovo prema jednom psihologijskom, socijalno pedagoškom i sličnom nalazu. U slučaju gđe. Posavec javnosti bi sigurno bilo interesantno dobiti uvid u cijelu sudski spis i u sva zapažanja sustava na temelju kojeg je donesena prva presuda. U ovom slučaju vještačila sam zajedno s uvaženom psihijatricom koja u potpunosti stoji, kao i ja, iza nalaza i mišljenja.

Jedini način da se branim jest da ih demantiram sadržajem nalaza vještačenja, što po etičkim kriterijima psihološke struke ne smijem učiniti. Svih ovih skoro 20 godina što sam vodila Polikliniku susretala sam se s mnoštvom roditelja nezadovoljnim našim mišljenjima, a to su bili (kao što je i gđa. Posavec) mahom roditelji iz visokokonfliktnih razvoda koji nisu dobili nalaze u svoju korist koji će im poslužiti u borbi protiv bivšeg partnera/partnerice.

Primala sam prijetnje i sebi i svojoj obitelji, ali interes djece mi je bez kompromisa bio prvi na listi prioriteta. Današnja izjava tzv. hrvatske Laure, lansirana 11 godina od nalaza vještaka psihologa i vještaka psihijatra (kojeg ona uopće ne spominje) govori o zlim namjerama nje i grupacije koja ju je uzela za svog glasnogovornika. Insinuacije da sam tobože zbog nekome naklonjenog nalaza primila mito je laž upotrijebljena u svrhu orkestrirane kampanje jedne organizirane skupine s ciljem ne da se propituje nego da se sruši kompletan sustav za zaštitu djece u Hrvatskoj, jer je to tobože zapravo sustav za zlostavljanje djece. Upravo tražeći zaštitu od ovakvih i sličnih napada i laži lansiranih u javnost kojima su izloženi, stručnjaci iz sustava zaštite djece su prije desetak dana pokrenuli potpisivanje peticije. Do danas ih je tu peticiju potpisalo l659. U tekstu peticije jasno je kojim smo rizicima stalno izloženi radeći svoj posao.

Cilj hajke je vrlo jasan – difamiranje mene i mojih kolega i stručnjaka koji se bave djecom. Da im je zaista stalo do pravde i zaštite djece kako tvrde, zašto onda majke, udruge, druge institucije nisu podnijele službenu prijavu za sve “nezakonito” što smo navodno činili?

Činjenica je da su se u ovoj hajci protiv mene i drugih stručnjaka iz sustava zaštite djece koristili samo anonimni navodi i insinuacije, a tek kad smo mi počeli javno tražiti neka iznesu konkretna imena nadležnim institucijama (kao što je i ova majka trebala učiniti prije 11 godina) pronađene su osobe koje su spremene javno lagati i iznositi vrlo opasne teze.

Ovim putem najavljujem kako ću zbog izrečenih laži podići kaznenu prijavu protiv Željke Posavec i protiv udruge pod čijim patronatom me lažno optužuje bez ikakvih dokaza. Od Hrvatske psihološke komore i nadležnih institucija zatražit ću mišljenje na koji način mogu sveopćoj javnosti obznaniti sve argumente stručnog postupanja zbog kojeg smo ja odnosno moje kolege u spornim slučajevima dali određeno mišljenje”, napisala je Buljan Flander na fb-u.

Najnovije

Još iz rubrike