22.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Pem Novosel: Još uvijek nismo u stagnacijskoj fazi

Pem Novosel: Još uvijek nismo u stagnacijskoj fazi

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel, dr. med., rekla je danas u podnevnom HTV-ovom Dnevniku kako je zadnjih dana ponovno uočen porast novozaraženih koronavirusom te da smo još uvijek u uzlaznoj fazi.

– Nakon otprilike dva tjedna stagnacijskih brojeva novozaraženih, primijetili smo svi da je zadnjih dana ponovno uočen porast, što je zapravo i očekivano, još uvijek nismo u nekakvoj stagnacijskoj fazi, još uvijek se radi o porastu, ali, srećom, nije toliko strm, rekla je Pem Novosel, dodavši da je zadnjih dana bio poprilično velik broj preminulih, što je i najavljivano, jer nakon dva do tri tjedna od povećanja brojeva dolazi i do povećanja brojeva umrlih.

– Radi se još uvijek o nekakvoj uzlaznoj fazi, iako se nadamo da ćemo vrlo uskoro doći do nekakvog platoa tog četvrtog vala pandemije, rekla je Pem Novosel.

– Po nekakvim prognozama radi se o sljedećem tjednu ili sljedeća dva tjedna, ali to se nikad ne može precizno predvidjeti, dodala je.

Pem Novosel rekla je i kako su se trećom dozom do sada cijepile prije svega imunokompromitirane osobe, a po novim preporukama to će biti i zaposlenici u zdravstvu i socijalnim ustanovama.

– Za sad se radi o malenim brojevima. Imali smo do pred neki dan 30-ak cijepljenih prema evidenciji. Svakoga dana se zapravo naručuju neki novi pacijenti, tako da će te brojke sljedećih dana rasti jer je to u biti tek započelo, rekla je Pem Novosel.

Komentirajući povlačenje Moderninog cjepiva u nekim zemljama, Pem Novosel rekla je da su malo iznenađeni te da je nuspojava koja se spominje u medijima, miokarditis, već prijavljena službeno i od samih proizvođača, kao i ranije za cjepivo Pfizer.

– Za sada, prema nekakvim našim uvidima i podacima, ne smatramo da je to trenutak za povlačenje, rekla je Pem Novosel, dodavši da se radi ipak o manjem broju slučajeva koji spontano nestaju, piše HRT.

Stožer: U Hrvatskoj 1594 nova slučaja zaraze, preminulo 11 ljudi

Najnovije

Još iz rubrike