1.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Nekoliko trikova za savršen pire krumpir

Nekoliko trikova za savršen pire krumpir

Kad je u pitanju pire krumpir, omiljeni obrok koji vole i najmlađi, često nam se čini kako tu zbilja nemamo što pogriješiti, no nerijetko se dogodi da u konačnici nismo 100 posto zadovoljni.

Ovaj popularni prilog od krumpira ne oduzima puno vremena za pripremu, no to ne znači da ga je jednostavno za napraviti.

Pire krumpir po uzoru na one iz najboljih restorana zahtijeva posvećenost i poznavanje nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete izbjeći ljepljivi, vodenasti ili bezukusni obrok.

Evo o čemu morate voditi računa pri pripremi pire krumpira:

Uvijek posolite vodu u kojoj kuhate krumpir

Kad se krumpir skuha, granule škroba nabubre i upije vodu ako ste u vodu prethodno dodali sol. Sol je uvijek dobro dodati u vodu na samom početku jer, ne samo da će pire biti ukusniji, već će vam u konačnici biti potrebna puno manja količina soli.

Dobro procijedite krumpir nakon kuhanja

Nakon kuhanja dobro iscijedite svu vodu u kojoj su se krumpiri kuhali, kako se ne bi pretvorili u vodenastu kašu. Možete čak tako ocijeđene krumpire vratiti u prazni lonac i ugrijati ih minutu, dvije na štednjaku, kako bi bili potpuno suhi i spremni za daljnu pripremu, piše tportal.

Krumpir nemojte stavljati u vruću vodu

Potopite ih u hladnu vodu, dodajte sol i čekajte da voda zavrije, a potom smanjite vatru. Ako krumpire kuhate od početka u vrućoj vodi, vrlo vjerojatno se neće ravnomjerno skuhati. Vanjski sloj krumpira će se početi raspadati, dok će unutrašnjost ostati sirova.

Koristite krivi pribor

Krumpiri su prepuni škroba što znači da ih ne treba previše miksati i gnječiti. Ukoliko koristite mikser ili blender, škrob se zgusne i pretvara u ljepljivu masu, stoga se radije poslužite običnom vilicom i ručnim usitnjivačem. I nježno miješajte kako na kraju ne biste dobili nimalo privlačnu ljepljivu masu.

Maslac i mlijeko neka odstoje na sobnoj temperaturi

Uvijek pustite maslac da odstoji na sobnoj temperaturi prije nego što ga otopite u vrućem krumpiru, a zatim dodajte toplo mlijeko ili vrhnje koje će se puno lakše sjediniti s krumpirom te ga neće ohladiti, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike