12.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kako se kiseli zelje? Recept koji uspijeva i početnicima, a zelje se...

Kako se kiseli zelje? Recept koji uspijeva i početnicima, a zelje se ne kvari

Kiselo zelje tradicionalni je dodatak jelima na ovim prostorima.

Nebrojeno je recepata u kojima se može koristiti kiselo zelje, a uz to je zdravo i prepuno vitamina C. Također, hrpa je recepata za kiseljenje, ali jedno im je zajedničko, soli se i zalijeva vodom.

Ipak, najbitnija stvar koju početnici često ne znaju, a trebali bi, količina soli ne veže se za količinu zelja nego za količinu vode.

Najjednostavniji recept kaže da kilogram soli ide na 30 kilograma zelja. Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim kućanstvima. Osim zelja i soli, potrebna je i gušća pamučna krpa te kamen ili tegla od 1,5L.

Priprema

Glavice očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati križić na korijenu i slagati ih u bačvu. Nekoliko glavica presjeći na četvrtine i polovice i njih ugurati između cijelih glavica kako bi se uglavile, odnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad zelja. Staviti preko zelja drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. Sol će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bačvu i povremeno kontrolirati količinu vode nekoliko dana. Vodu treba dolijevati po potrebi kako glavice zelja ne bi bile izvan vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati izvana, piše Stil, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike