5.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Dileme u Njemačkoj oko cjepiva: Uzrokuje li neplodnost, utječe li na postojeću...

Dileme u Njemačkoj oko cjepiva: Uzrokuje li neplodnost, utječe li na postojeću trudnoću, menstrualni ciklus…

Izvješće o praćenju cijepljenja protiv koronavirusa koje je u četvrtak objavio Institut Robert Koch (RKI) potaknulo je rasprave u Njemačkoj na temu trudnoće, dojenja i menstrualnog ciklusa, piše Fenix-magazin.
U izvješću RKI navodi se da je 80 posto odrasle populacije cijepljeno što je pet posto iznad službene statistike. No, izvješće navodi i kako 55 posto Nijemaca nije sigurno preporučuje li se cijepljenje i osobama koje žele imati djecu.

Njemački portal Businessinsider.de prenosi kako prema stalnom povjerenstvu za cijepljenje (Stiko), to nije problem. Stiko preporučuje cijepljenje svim ženama u reproduktivnoj dobi, tj. onima koje žele imati djecu, kao i trudnicama i dojiljama.

– Dojenje nije prepreka cijepljenju – objasnili su iz Stalnog povjerenstva za cijepljenje.

Zašto se tvrdi da postoji rizik od dobivanja djece, odnosno da uzrokuje neplodnost?

Cjepiva iz BioNTecha / Pfizera i Moderne koja se uglavnom koriste u Njemačkoj su takozvana mRNA cjepiva. Djeluju malo drugačije od tradicionalnih cjepiva koja sadrže oslabljene viruse ili dijelove virusa. S druge strane, cjepiva mRNA ne sadrže nikakve dijelove virusa, već samo informacije koje su stanicama ljudskog tijela potrebne za stvaranje imunološkog odgovora. Ove informacije sadržane su u takozvanom “spike proteinu” , pomoću kojeg se pravi korona virusi vezuju za ljudske stanice. Ova je tehnika poznata već duže vrijeme, ali je prvi put u velikom opsegu korištena s cjepivima protiv korone.

Mnoge glasine da je cijepljenje cjepivima mRNA izaziva sterilnost temelje se na tvrdnjama kako je spike protein SARS-CoV-2 sličan proteinu važnom za stvaranje posteljice-syncitin-1. Stoga bi ono trebalo potaknuti imunološku reakciju protiv stvaranja posteljice. Zapravo, proteini su samo po izgledu slični. Oba proteina imaju samo četiri zajedničke aminokiseline, što je daleko premalo da bi se moglo pretpostaviti da bi “spike protein” mogao izazvati neželjeni autoimunitet. Prema mišljenju liječnika, za to bi bilo potrebno 50 do 80 podijeljenih aminokiselina – piše Businessinsider.de, prenosi piše Fenix-magazin.

Da navodna sličnost između “spike proteina” koronavirusa i “syncitina-1” zaista postoji, brojne žene koje su se s vremenom zarazile SARS-CoV-2 također bi postale sterilne budući su njihove stanice došle u kontakt s istim “spike proteinom” koji se koristi u cijepljenju tijekom infekcije. Međutim, još uvijek nije primijećena zapanjujuće visoka stopa spontanih pobačaja kod žena koje su preboljele infekciju virusom SARS-CoV-2 u usporedbi sa ženama koje se nikada nisu zarazile koronu.

Utječe li cijepljenje na menstrualne poremećaje?

Businessinsider.de nadalje piše kako ta situacija još nije dovoljno istražena. Medicinski gledano, moguće je da imunološki odgovor tijela na cijepljenje može utjecati na ciklus. To se ne odnosi samo na cijepljenje protiv korone. Podaci Instituta Paul Ehrlich ukazuju na to da bi nakon cijepljenja kod malog broja žena moglo doći do menstrualnih poremećaja. No, takvih slučajeva je vrlo malo: između 0,4 i 2,6 slučajeva na milijun cijepljenja. U većini slučajeva, međutim, poremećeni menstrualni ciklus sam poboljšava. Samo ako takve nepravilnosti potraju dulje vrijeme, treba otići liječniku.

Moguća infekcija koronavirusom predstavlja zdravstveni rizik i za dijete i za majku. Cijepljenje uvelike smanjuje rizik od infekcije tijekom trudnoće. Istina je da trudnice doživljavaju manje teške tokove infekcije, osobito u ranoj fazi. No, u kasnijoj trudnoći, kada je tijelo već pod velikim stresom, mogu se primijetiti teži procesi. Već postojeći uvjeti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa i pretilosti, kao i starost veća od 35 godina, dodatni su čimbenici rizika, navodi se u izvješću.

Na pitanje koliko bi žene trebale čekati da zatrudne nakon cijepljenja, odgovor ej kako se preporuča pričekati nekoliko dana nakon drugog cijepljenja kako bi se uočile moguće imunološke reakcije. Nakon toga ništa ne ukazuje na to da ne bi trebalo doći do trudnoće. Nije potrebno rutinsko testiranje trudnoće prije cijepljenja niti kontracepcija nakon cijepljenja, piše Fenix-magazin.

Najnovije

Još iz rubrike