8.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Obraćanje predsjednika Milanovića

VIDEO Obraćanje predsjednika Milanovića

U povodu tridesete obljetnice odluke Hrvatskoga sabora o proglašenju neovisnosti javnosti se uživo od 19 sati obratio predsjednik Republike Zoran Milanović, javlja HRT.

– Dragi hrvatski građani, drage Hrvatice i Hrvati. Odlučio sam vam se obratiti baš danas, 8. listopada jer svaka država ima datume u svojoj povijesti koji se mora pamtiti i dostojno obilježavati. Puno je značajnih datuma u povijesti naše domovine, ali smatram kako su dva nezaobilazna, kameni temeljci hrvatske slobode i neovisnosti, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

– Jedan smo svečano obilježili u kolovozu, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a drugi danas, Dan neovisnosti. Naša Hrvatska republika mlada je demokracija, ali kao država hrvatskog naroda znana je i priznavana stoljećima. Jedino što je nedostajalo u njezinoj dugoj državnosti bila je upravo neovisnost. Neovisnost od drugih kruna, vladara i država. A to se promijenilo prije točno 30 godina, 8. listopada 1991. godine. Hrvatski sabor je toga dana donio odluku o raskidu svih državno-pravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države, čime je proglašena puna i nepovratna neovisnost Republike Hrvatske. Bila je to konačna potvrda i to od najvišeg predstavničkog tijela hrvatske države volje ogromne većine hrvatskih građana. Volje koju su građani nedvosmisleno pokazali na referendumu 19. svibnja iste godine kada su se izjasnili kako žele živjeti u samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj, rekao je predsjednik, prenosi HRT.

Najnovije

Još iz rubrike