17.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Dan Sabora i 30. obljetnica odluke o neovisnosti, Šeks: Odluka bi...

VIDEO Dan Sabora i 30. obljetnica odluke o neovisnosti, Šeks: Odluka bi ostala mrtvo slovo na papiru da nije bilo žrtve hrvatskih branitelja i pobjede u Domovinskom ratu

Svečanom sjednicom, Hrvatski sabor obilježio je svoj Dan, 8. listopada u sjećanje na dan kad je Sabor 1991. godine donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom, piše HRT.

Svečanoj sjednici nazočila su petorica bivših predsjednika Sabora Vladimir Šeks, sudionik povijesne sjednice, Luka Bebić, Josip Leko, Željko Reiner i Božo Petrov, predsjednik i potpredsjednik Vlade iz vremena donošenja povijesne Odluke Franjo Gregurić i Mate Granić. Nazočni su bili i bivši premijeri Zlatko Mateša, Jadranka Kosor i Tihomir Orešković, bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić, jedini koji je obnašao dužnosti predsjednika Sabora, Vlade i države. U Sabornici su bili i premijer Andrej Plenković sa članovima Vlade, izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić, predsjednik Ustavnog suda, potpredsjednica EK Dubravka Šuica.

Na povijesnu sjednicu, zbog sigurnosnih razloga održanu u zgradi Ine u Šubićevoj, okupljene je podsjetio kratki tv prilog HRT-a, a iz kojeg je vidljivo da je sjednicom predsjedao i povijesnu Odluku pročitao Vladimir Šeks koji se prisjetio okolnosti koje su dovele do Odluke. Okupljeni u Sabornici minutom su šutnje odali počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, preminulim predsjednicima Sabora Žarku Domljanu, Vlatku Pavletiću i Borisu Špremu, svim preminulim zastupnicima i svima koji su život dali za Hrvatsku, posebno hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Odana je i počast domovini, himnom Lijepa naša, koju je izvela klapa Sveti Juraj HRM.

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je kako bi ta odluka ostala mrtvo slovo na papiru da nije bilo žrtve hrvatskih branitelja i pobjede u Domovinskom ratu.

– Povijesnu odluku o 8. listopada 1991. o raskidu državnopravne sveze s bivšom SFRJ Sabor je donio jednoglasno, uz punu slogu i suglasnost predstavnika svih političkih stranaka, i lijevih i desnih i centra, naglasio je Šeks. Spomenuo je da jedino nisu bili nazočni zastupnici SDSS-a koji nisu prepoznali trenutak, a zapaženu ulogu imali su i zastupnici SDP-a na čelu s Ivicom Račanom koji je pokazao državničku mudrost i odlučnost.

Povijesna uloga Sabora u stvaranju moderne Hrvatske

Naime, 8. listopada 1991., dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali zgradu Banskih dvora na drugoj strani Markova trga u kojoj je bilo državno vodstvo s dr. Franjom Tuđmanom, a srpska se agresija proširila na velik dio Hrvatske, Sabor je odlučio raskinuti sve državnopravne veze s bivšom SFRJ. Tu povijesnu odluku donio je jednoglasno te tako otvorio put neovisnoj i samostalnoj državi.

Prethodno, u lipnju iste godine, donio je Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, ali je njezino stupanje na snagu odgođeno za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na poticaj Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem. Nakon isteka moratorija, 7. listopada u 15,03 sati, zrakoplovi JNA raketirali su Banske dvore, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su ozlijeđene.

Zbog mogućih novih napada na Zagreb, Sabor je svoju povijesnu odluku od 8. listopada donio izvan svoje zgrade na Markovu trgu, u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike