13.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava 'Nezdrava' hrana koja i nije baš toliko loša: Čokolada, pizza...

‘Nezdrava’ hrana koja i nije baš toliko loša: Čokolada, pizza…

Mnoge namirnice koje glase kao ‘loše’ zapravo nisu toliko loše. Mnoge od tih namirnica mogu biti i dio zdrave prehrane sve dok se jedu umjereno.

1. Ulje

Ulje ima lošu reputaciju jer je puno masti. Ipak, ono je dobra vrsta masti koja može biti zdrava. Naravno, ovisi o tome koje ulje koristite.

– Neka su ulja bolja od drugih zbog vrste masti od koje se sastoje – kaže nutricionist John Fawkes i dodaje da se odlučite za maslinovo, laneno ili ulje avokada.

2. Crveno meso

Crveno meso nije savršeno, ali isto tako nije nešto što morate potpuno izbjegavati. Iako je često bilo povezano s rizikom od koronarne bolesti, studija iz 2012. pokazala je da rizik varira ovisno o preradi, kaže dr. Alex Schwartz. Ovo meso izvor je bjelančevina i bogato željezom i vitaminom B12. Trebate samo biti izbirljivi kada ga birate, dodaje Schwartz.

3. Kokteli

Nekoliko pića tjedno neće ‘ubiti’ zdrav način života, kaže nutricionistica Lindsay Wandzilak. Ona savjetuje da se odlučite za tekilu jer je biljnog podrijetla i bolji je izbor za metabolizam, što znači manje mamurluka, manje upale, manje kalorija na bazi škroba.

4. Pizza

Pizza može biti puna masti i kalorija, ali i ne mora, govori dijetetičarka Donna Rose i savjetuje da ju sami napravite s tankom korom, s puno povrća, rajčice i nemasnog sira.

5. Krumpir

Bijeli krumpir dolazi prepun vitamina B, kalija, folata, magnezija i vitamina C. Osim toga, odličan su izvor vlakana po obroku. Slatki krumpir također je ukusna opcija.

6. Kokice

Kokice su grickalica bogata vlaknima. Puno su bolji izbor od neke druge grickalice, poput čipsa.

7. Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija kalorijski je bogat, pa se može zaključiti da ga treba izbjegavati. Tori Jensen, registrirana dijetetičarka kaže da mnoge marke dodaju hrpu hidrogeniziranih ulja i šećera što ga čini lošim. Ključno je kupiti prirodni maslac od kikirikija, napravljen samo od kikirikija i soli.

8. Čokolada

Tamna čokolada, s više od 70 posto kakaa, sadrži probiotike koji pomažu u snižavanju kolesterola, kaže Rose. Bogata je i polifenolima te ima antioksidativna i protuupalna svojstva.

9. Punomasni jogurt

Često se zazire od punomasnih mliječnih proizvoda jer se misli da uzrokuju povišeni kolesterol, ali punomasni jogurt je još uvijek bogat kalcijem i proteinima, kaže. Dr. Schwartz. Nedavni dokazi također ukazuju na to da punomasni mliječni proizvodi, osobito jogurt i sir, nemaju negativne učinke na osjetljivost na inzulin, profil lipida u krvi i krvni tlak.

10. Maslaci od orašastih plodova

Maslaci od orašastih plodova poput badema i indijskih oraščića su jako dobri. Mogu steći lošu reputaciju jer se nalaze među slatkišima i s visokim udjelom masti, ali potpuno su u redu i sadrže tone zdravih masti koje nas drže sitima, kaže Wandzilak, a piše msn, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike