7.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Milina o udaranju migranata: U tijeku su uručenja rješenja policijskim službenicima o...

Milina o udaranju migranata: U tijeku su uručenja rješenja policijskim službenicima o udaljenju s dužnosti

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina održao je konferenciju za novinare vezano uz snimku u kojoj maskirane osobe, u odorama koje sliče policijskima, ali bez službenih oznaka, nasilno protjeruju migrante s hrvatske granice. Prethodno je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio da su policajci tukli migrante te rekao da je to neprihvatljivo ponašanje, javlja HRT.

– Uvažavajući interes javnosti, ali potrebu da rasvijetlimo okolnosti događaja na graničnoj crti koja se mogla vidjeti u javnosti upoznat ću vas s dosad utvrđenim činjenicama, rekao je ravnatelj policije.

– Odmah po saznanjima, po objavljivanju dijelova snimke, odmah smo formirali stručni tim i kolege iz Ravnateljstva policije iz više linija rada i iz službe za unutarnju kontrolu upućeni su na teren i na moguću lokaciju događaja s ciljem da se rasvijetli o čemu se tu zapravo radi. Odmah tijekom prvog radnji stručnog tima došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije. Budući da u ovom trenutku postoji osnova sumnje u težu povredu službene dužnosti koja itekako šteti ugledu policije u ovom trenutku je u tijeku je postupak uručenja rješenja policijskim službenicima o udaljenju s dužnosti i slijedi daljnje pokretanje disciplinskog postupka, rekao je Milina.

– Također u odnosu na ovo postupanje koristimo i mehanizam nezavisnog nadzora koji je jedino uspostavljen u RH tako da su se i oni uključili i provode aktivnosti vezano za inspiciranje policijskog postupanja. Ponavljam, on je ustanovljen i financiran od strane Europske komisije praktički zasad samo u RH. U stalnoj smo komunikaciji s DORH-om s kojima će se zajedno provoditi izvidi, a dužni smo u svemu i izvijestiti DORH jer kada su u pitanju policijski službenici izvide provodi i DORH. Naš interes je zasigurno da rasvijetlimo događaj do kraja. Ne želimo ni na koji način da bilo koji pojedinačni slučaj utječe na pohvale koje stalno dobiva hrvatska policija za svoj svakodnevan napora, požrtvovan rad u poslovima i zaštite vanjske granice, ali i svim drugim poslovima, naglasio je Milina, javlja HRT.

Milina je demantirao pojedine informacije koje su se pojavile posljednjih dana.

“Moramo demantirati da je Koridor nekakva tajna operacija kojoj je cilj zastrašiti migrante. Cilj je zaustaviti krijumčare, uhitili smo 4000 krijumčara u zadnje dvije godine. Druga dezinformacija je da ima zataškavanja. Ja stalno šaljem upute da se ponaša obazrivo, posebno prema ranjivim skupinama – ženama, djeci, ali u drugim situacijama”.

“Također bezrezervno štitimo policijske službenike kad obavljaju požrtvovno i zakonito svoj posao, s druge strane za one koji se ogriješe o zakon ili druga pravila moraju znati da će snositi posljedice. Na godišnjoj razini procesuiramo preko 400 policijskih službenika. Što se tiče navodnih policajaca koji kažu da im je ovakvo neko postupanje naređeno, oni su dužni u tom slučaju prijaviti kazneno djelo. I prije medijskih navoda smo prijavljivali policajce i za nanošenje tjelesnih ozljeda protiv migranta i za neprijavljivanje kaznenog djela”, govori Milina.

Ravnatelj policije kazao je i kako su državna odvjetništva ukupno od 2018. pokrenula 22 postupka u vezi postupanja policije prema migrantima. U 13 slučajeva obustavljeni postupci, ostali u tijeku.

Koliko je bilo službenika u ovom slučaju, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak.

“Ukupno tri interventna. To je utvrđeno do sada”, odgovorio je Milina.

“Nije dopuštena nikakva uporeba sile prema osjetljivim skupinama”, rekao je Milina odgovarajući na pitanja novinara. Rekao je da se radi o postupanju u radnom vremenu, ne u slobodno vrijeme.

“Vidjet će se iz kojeg razloga nisu nosili propisanu uniformu”, dodao je.

“Radi se o interventnoj jedinici policije koja je bila na ispomoći, čini mi se iz PU istarske”, rekao je ravnatelj.

“Osim što imaju striktne pismene upute, imamo i usmene upute, imamo i edukacije”, kaže Milina i dodaje kako će značajnije uključiti sve pripadnike interventne policije i rukovoditelja, ali i sve ostale rodove policije, u edukaciju, prenosi dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike