3.4 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Divljanje cijena u građevini izaziva opasnu lančanu reakciju: Mislite li kupiti stan,...

Divljanje cijena u građevini izaziva opasnu lančanu reakciju: Mislite li kupiti stan, bolje je da požurite

Tko želi kupiti stan u novogradnji, trebao bi požuriti ako želi izbjeći značajan rast cijena koji se očekuje u idućih godinu do godinu i pol, a što će biti dalje još nije izvjesno.

Uzrok, očekivano, valja tražiti u dramatičnom porastu cijena građevinskog repromaterijala i tektonskim poremećajima na globalnom tržištu kojeg je donio izlazak iz pandemije i otežana opskrba, ali i rastu cijene rada koju nosi nedostatak radnika.

Kad su u pitanju javni projekti, rast cijena mogao bi smanjiti njihov broj čak unatoč boljim uvjetima ugovaranja koje je Vlada dala izvođačima radova. Srednjoročna i dugoročna rješenja krize građevine koju je produbila korona kriju se u inovacijama, uključujući gradnju prefabriciranim elementima uz korištenje tehnologije 3D printa, što već razvijaju i proizvođači prisutni na hrvatsokm tržištu, piše Poslovni.hr.

Poručili su to vodeći “igrači” u sektoru građevine i stanogradnje koji su se ponovno okupili na 16. izdanju godišnje nekretninske konferencije ZagRE 2021 u organizaciji Filipović Business Advisory.

Cijene materijala svakako su glavna tema kojom se sektor bavi zadnjih desetak mjeseci, a ovakvu krizu nitko ne pamti.

“Uz rast cijena svega što je vezano uz čelik za više od 100 posto, imamo gotovo jednak rast cijena plastike, za 50 do 60 posto rasle su cijene drvene građe. Istodobno je zbog otežane opskrbe porasla cijena transporta, pa nas tako kontejner iz Kine umjesto prijašnjih 1600 dolara sada košta 14 tisuća. Cijene i dostupnost materijala od željeza mijenjaju se na dnevnoj bazi, pa je teško raditi bilo kakve narudžbe unaprijed, a cijena rada porasla je za oko 10 posto, te se s obzirom na ogromnu potražnju radnika očekuje i daljnji rast”, ispričao je Domagoj Kamenski, član Uprave građevinske tvrtke Kamgrad.

“Kako je do svega došlo prilično je jednostavno, iako nezapamćeno. Opuštanje pandemije izazvalo je nagli prelazak proizvodnje na puni kapacitet i nastala je ogromna potražnja za materijalima. Tako je, primjerice, autoindustrija visokom potražnjom za metalima smanjila dostupnost tih materijala građevini, Amerikanci su “uzeli” drvnu građu Europi, svi lanci opskrbe su se poremetili, i proizvođači opreme su morali držati cijene da bi ostali rentabilni”, pojasnio je Daniel Domini, managing direktor tvrtke za proizvodnju građevinskog materijala Saint-Gobain Hrvatska.

Dodao je kako je dodatan udar na sektor izazvalo poskupljenje energenata, za što je teško predvidjeti vrhunac nakon kojeg se može očekivati pad cijena, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike