4.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Bunjevački govori upisani u Registar kulturnih dobara RH kao nematerijalno kulturno dobro

Bunjevački govori upisani u Registar kulturnih dobara RH kao nematerijalno kulturno dobro

Bunjevački govori, koji pripadaju novoštokavskom ikavskom dijalektu štokavskoga narječja hrvatskoga jezika, na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, upisani su u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro.

Na sjednici Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnoga dobra pri Ministarstvu kulture i medija koja je održana prošloga tjedna, usvojen je prijedlog za utvrđivanje ovog nematerijalnog kulturnog dobra koji se govori u dijelovima Dalmatinske zagore, Ravnih kotara, Like, Primorja, Gorskoga kotara, Slavonije i Baranje, ali i u i dijelovima Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske.

Razlikuju se tri ogranka Bunjevačkih govora – podunavski, primorsko-lički i dalmatinski, a svi su kulturno bliski prema povijesnim, etnološkim i lingvističkim istraživanjima, piše Ministarstvo kulture RH.

Svim je Bunjevcima prostorno ishodište jugoistočno dinarsko-jadransko granično područje, a vremensko je ishodište razdoblje srednjega vijeka. Bunjevački ogranci prema povijesnim, etnološkim i lingvističkim istraživanjima pokazuju kulturnu povezanost i bliskost, piše u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Najnovije

Još iz rubrike