Bjelanjak ili žumanjak: Evo što je bolji izbor!

Jaja su izvor zdravih masnoća, vitamina i proteina. Često ih jedemo za doručak u raznim oblicima, od kajgane, kuhanih, pečenih ili kao dodatak glavnim jelima i salatama. Kako ih god konzumirali, njihovi zdravstveni efekti na naš organizam se ne mogu zanemariti.

Već godinama jedno pitanje ostaje bez pravog odgovora. Je li zdraviji bjelanjak ili žumanjak? Mnogi ljudi jedu jaja tako da odvajaju bjelanjak od žumanjka i uzimaju ono što smatraju zdravijom opcijom. To je u većini slučajeva bjelanjak. Žumanjak je ozloglašen zbog velike količine masti, kalorija i kolesterola.

Uz to, bjelanjak je bogat proteinima, a njegovo konzumiranje odvojeno od žumanjka osobito je često kod onih koji se bave nekim fizičkim aktivnostima, bilo da je riječ o profesionalnim sportašima ili rekreativcima.

Žumanjak ima više kolesterola i masti od bjelanjka, ali ima i više kalcija, željeza, magnezija, kalija, natrija i cinka.

Višak natrija možda nije najbolji izbor za naše tijelo, ali organizmu su potrebni i svi drugi minerali koje žumanjak osigurava. Od vitamina, najznačajniji je veliki postotak vitamina A u njemu.

Postoji i velika razlika u broju kalorija. Dok bjelanjci imaju samo 17 kalorija, u žumanjcima ih je 55, piše Healthline.

S druge strane bjelanjak se koristi u svemu, od prehrane do njege kože. On je sastavljen uglavnom od proteina koji pomažu obnoviti mišićno tkivo, a dobri su i za njegov rast.

Prednosti bjelanjka su očite. Ali zbog toga ne treba izbjegavati žumanjak. Samo cijelo jaje čini potpun obrok.

Ipak, ako se borite s viškom kilograma, ili želite očuvati sadašnju težinu, ne valja ni pretjerivati, prenosi N1.

Share This Article