13.7 C
Zagreb
Naslovnica Tech Tri teorije zavjere o najvećem padu Facebooka u povijesti

Tri teorije zavjere o najvećem padu Facebooka u povijesti

Skoro sedam sati Facebook, Instagram i WhatsApp bili su nedostupni za korisnike, a kompanija Facebook u prvom priopćenju navela je da se radi o problemima s umrežavanjem, te da će situacija ubrzo biti pod kontrolom. Ipak, pojavilo se nekoliko terorija koje objašnjavaju blokadu ovih aplikacija.

Iako Facebook tvrdi da se radi o „neispravnoj promjeni konfiguracije“, koja je spriječila gotovo 3,5 milijarde korisnika da pristupe svojim profilima, analitičari diljem svijeta nisu uvjereni u istinitost ovih tvrdnji. Sve tri ukazuju na to da je riječ o namjernom „rušenju aplikacija“, kako bi određeni problemi bili uklonjeni, piše Nova.rs.

Teorija 1: Facebook sam isključio sve servere

Prema jednoj od mogućih teorija, Facebook je sam isključio sve servere, kako bi pronašao malware koji su postavili hakeri. Uz pomoć tog malwarea, zasad nepoznati hakeri ukrali su gotovo 1,5 milijardi podataka korisnika Facebooka. Oni sada imaju pristup osobnim podacima, adresi elektroničke pošte, lokaciji i broju telefona ljudi diljem svijeta. Stoga su serveri morali biti isključeni na sedam sati, koliko je tehničarima bilo potrebno da pronađu malware i uklone ga prije nego što izazove još veću štetu.

Teorija 2: Zviždačica Frances Haugen

Drugo moguće objašnjenje koje se spominje jest nedavni medijski istup zviždačice Frances Haugen, koja je u intervjuu otkrila sve tajne kompanije Facebook. Haugen je bila zaposlena kao menadžerica kompanije.

“Ono što sam u Facebooku gledala iznova i iznova bio je sukob interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za kompaniju. Facebook je uvijek birao ono što je dobro za interese tvrtke, kao što je povećanje zarade”, ispričala je Haugen u intervjuu u kojem je otkrila svoj identitet.

Ona je podnijela najmanje osam žalbi Komisiji za vrijednosne papire, u kojima se navodi da kompanija krije istraživanja o svojim nedostacima od investitora i javnosti. Podatke je podijelila i sa Wall Street Journalom, koji je objavio istragu u nekoliko dijelova. Dokumenti pokazuju da je Facebook bio svjestan problema sa svojim aplikacijama, uključujući negativne efekte dezinformacija i štetu koju je Instagram nanio mladim djevojkama.

Facebook se suprotstavio ovim tvrdnjama i okarakterizirao ih kao „obmanjujuće“. Aplikacije koje su u vlasništvu Facebooka donose mnogo više dobra nego štete, tvrde čelnici najpoznatije društvene mreže na svijetu.

Teorija 3: Problem zvan Instagram

Jedan od podataka koje je u javnost iznela Frances tiču se Instagrama i utjecaja na mlade djevojke. Upravo je to treća najzastupljenija teorija koja objašnjava prekid rada aplikacija.

Naime, mišljenja mnogih ukazuju na to da Instagram postavlja nerealne ideale ljepote i izgleda žena. S obzirom na to da je ova aplikacija najpopularnija među mlađim korisnicima, smatra se da djevojke u dobi od 12-22 godine pokušavaju slijediti upustva koje im pruža Instagram, praveći sebi pritom zdravstvene i druge probleme. Riječ je o iscrpljujućim dijetama, kiruškim zahvatima i kozmetičkim tretmanima koji se ne preporučuju za osobe te dobi.

Ipak, kako bi u ogledalu vidjele prizor s Instagrama, mlade djevojke su spremne podvrgnuti se rigoroznim dijetama i tako ugroziti svoje zdravlje. Kompanija Facebook je, navodno, ugasila sve svoje platforme, kako bi izvršila kontrolu sadržaja koji je dostupan na Instagramu, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike