6.4 C
Zagreb
Naslovnica Tech Stručnjak objašnjava zašto je Facebook pao i kad bi se mogao vratiti:...

Stručnjak objašnjava zašto je Facebook pao i kad bi se mogao vratiti: Ovo nije hakerski napad

– Nije riječ o hakerskom napadu nego o ljudskoj pogrešci s konfiguracijom Facebookova DNS sustava – pojašnjava za jutarnji.hr komunikacijski i IT stručnjak Marko Rakar pad Facebooka, Instagrama i WhatsAppa.

Više od tri sata Facebookove aplikacije nedostupne su korisnicima, a sve bi moglo potrajati i do ponoći. U jednom trenutku čak je i Facebookova domena bila na prodaju jer su sami sebe iskopčali s interneta.

– Nešto su krivo konfigurirali DNS sustav, tako da who.is misli da je Facebook domena na prodaju. Treba vidjeti što su točno napravili da bi postigni taj efekt, ali definitivno greška je u DNS sustavu i sada moraju se vratiti natrag na početne postavke i pritom to propagirati kroz internet – kaže Rakar.

Facebook, dodaje, koristi na desetke ako ne i stotine tisuća servera u različitim državama tako da bi to moglo potrajati još nekoliko sati.

– Trajat će sve dok se sve to ne vrati na početnu poziciju, vjerojatno nekoliko sati, očekujem da bi do ponoći problem mogao biti riješen – smatra Rakar.

Podsjeća da ovo nije prvi takav incident, te ako se sve riješi relativno brzo da će izazvati kratkotrajni šok, no ako potraje do jutra to bi moglo biti problematično za mnoge biznise.

– Ali mislim da nije vjerojatno da se takvo što dogodi. Mislim da ćemo brzo na to zaboraviti ako se riješi za nekoliko sati. Kada se u IT dogodi takav incident, onda se nakon njega analizira što se točno dogodilo i je li akcija bila optimalna da se problem riješi – kaže Rakar, piše Jutarnji.

Problemi s nekoliko aplikacija: Pali Facebook, Messenger, WhatsApp i Instagram

Problemi i na Twitteru, korisnici ne mogu otvoriti komentare

Najnovije

Još iz rubrike