5.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Sedam namirnica koje trebate jesti kad imate vrućicu i 3 koje treba...

Sedam namirnica koje trebate jesti kad imate vrućicu i 3 koje treba izbjegavati

Ako imate povišenu temperaturu, postoje neke namirnice koje biste trebali jesti kako biste se prije riješili vrućice, no neke namirnice biste trebali izbjegavati. Evo koje namirnice dobro djeluju na vaš imunološki sustav i pomažu vam u borbi s vrućicom, a koje biste pak trebali izbjegavati.

1. Grčki jogurt

Jogurti i druge vrste fermentirane hrane su odličan izvor probiotika koji mogu poboljšati mikrobiom crijeva i pomoći vam u liječenju. Uz to, grčki jogurt ima veliku količinu proteina po porciji pa čak i ako nemate apetita, pomoći će vam da iz male količine hrane dobijete puno hranjivih tvari.

2. Pileća juha

Svi smo čuli da treba jesti pileću juhu kad smo bolesni, ali znate li zašto? Naime, pileća juha nam pomaže kad imamo začepljen nos, pomaže nam da se utoplimo kad imamo groznicu i uz to je bogata amino kiselinama koje pomažu u borbi s gripom.

Pileću juhu je jako lako jesti i probaviti, a izvrstan je izvor proteina i pomaže nam u hidratizaciji. Osim toga, može nam pomoći i kad imamo upaljeno grlo.

3. Kokosova voda

Kad imamo povišenu temperaturu moramo unositi dovoljno tekućine da ne bismo dehidrirali, a u tome uvelike može pomoći i kokosova voda. Osim toga, kokosova voda je bogata i elektrolitima i svim ključnim tekućinama koje su nam potrebne, a koje izlučujemo znojenjem.

Osim toga, bogata je i kalijem koji pomaže našim mišićima i živcima da normalno funkcioniraju.

4. Voće

Oko 80 posto sadržaja voća čini voda pa je odlična namirnica protiv temperature, a pomaže nam i u hidratizaciji. Osim toga, voće je bogato i vitaminom C koji je ključan za naš imunološki odgovor. Prema tome, kad imate visoku temperaturu, opskrbite se narančama i drugim citrusima.

5. Povrće

Povrće također sadrži neke ključne vitamine i minerale nužne za ispravno funkcioniranje našeg imunološkog sustava i pomaže u borbi s vrućicom. Preporučuje se konzumacija voća kao što je mrkva, luk i celer od kojih možete napraviti i odličnu i ukusnu juhu.

6. Hrana bogata proteinima

Tijelo treba proteine da bi razvilo antitijela pa biste trebali jesti hranu bogatu proteinima kada imate povišenu temperaturu. To uključuje grah, nemasno meso, meso peradi i jaja.

7. Začinsko bilje

Određena začinska bilja pomažu u borbi protiv temperature. Jedan od njih je đumbir koji jača imunološki sustav i ima antimikrobna svojstva, a pomaže protiv mučnine, povraćanja i upale. Uz to, tu je i češnjak koji također pomaže protiv raznih simptoma prehlade, piše Live strong.

Što izbjegavati?

Kada vas muči vrućica, postoje neke namirnice koje nipošto ne biste trebali konzumirati jer mogu otežati i usporiti vaš oporavak.

Tri su ključne stvari koje trebate izbjegavati: alkoholna i kofeinska pića, napitci bogati šećerom i određene mesne prerađevine poput hot-doga, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike