12.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Prve reakcije na Pandorine dokumente: Ovo je poziv na buđenje, mora se...

Prve reakcije na Pandorine dokumente: Ovo je poziv na buđenje, mora se hitno djelovati

U jednom od najvećih curenja financijskih dokumenata u povijesti, razotkriveno je tajno bogatstvo više od 100 milijardera, svjetskih lidera i više od 300 javnih službenika koje skrivaju u poreznim oazama diljem svijeta.

Već pristižu reakcije sa svih strana.

Pakistanski premijer Imran Khan obećao je da će istražiti sve pakistanske građane koji su spomenuti u dokumentima te poduzeti korake ako se razotkriju bilo kakve ilegalne radnje. Naime, u dokumentima stoji da članovi njegovog uskog kruga kao i ministri te njihove obitelji u tajnosti imaju kompanije i milijune dolara u svom vlasništvu.

Dokumenti također pokazuju da su bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga zaradili 360.000 eura izbjegavši plaćanje poreza na nekretnine kada su kupili ured u Londonu, tako što su kupili offshore tvrtku koja je bila vlasnik zgrade.

Nadalje, dokumenti su pokazali da vladajuća azerbajdžanska obitelj Alijev u tajnom posjedu ima 17 nekretnina – uključujući poslovnu zgradu u Londonu vrijednu 33 milijuna funti za predsjednikovog 11-godišnjeg sina, piše BBC.

”Za britansku vladu ovo mora biti poziv na buđenje. Još jednom uloga Velike Britanije u omogućavanju globalne korupcije i pranja novca još jednom je otkrivena zbog rupa u zakonu koje omogućavaju priljev sumnjivog bogatstva u zemlju”, kazao je Duncan Hames, direktor nevladine organizacije Transparency International UK.

Neprofitna organizacija Oxfam koja se bori protiv siromaštva, dokumente je nazvala ”šokantnim exposeom oceana novaca koji strujaju u poreznim oazama te da se mora hitno djelovati, onako kako je već godinama obećavano”, prenosi RTL.

Pandorini dokumenti: Najveće curenje tajnih dokumenata svjetskih bogataša i lidera

Najnovije

Još iz rubrike