3.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Mamić: Ujedinjenje desnice u Hrvatskoj potpuno nemoguće; U HDZ-u će u Zagrebu...

Mamić: Ujedinjenje desnice u Hrvatskoj potpuno nemoguće; U HDZ-u će u Zagrebu dobiti Herman jer ima podršku premijera i zamjenik mu je šef Uprave HEP-a

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić bila je gošća Novog dana.

Ona kaže kako je dobar rezultat Možemo u Pazinu poruka SDP-u da pazi što radi.

“To je definitivno poruka da su birači s lijevog spektra počeli birati Možemo kao prvi izbor. To se vidi i u istraživanjima javnog mnijenja da SDP sve više gubi podršku”, kaže Mamić.

Na pitanje što se može očekivati u SDP-u ovaj tjedan kaže: “Grbin se našao u situaciji koju je on, sa svojim sumišljenicima, dovodio Bernardića. Bernardić nije nikog izbacivao niti tražio da vrate mjesta što Grbin radi. Mrsić je javno izazivao Bernardića i tražio da odstupi. Mislim da je on više otišao svojom voljom nego što je bio izbačen. Činjenica je da Bernardić nije traćio da itko od ‘Milanovićevih ljudi’ vrati mandat. Grbin je izabrao drugu taktiku, možda poučen iskustvom da Bernardić nije uspio uspostaviti kontrolu nad strankom. On je odabrao sječu glava, ali ako to izaberete, onda to morate napraviti brzo, da se druga strana ne bi organizirala. Sad to nisu 4 zastupnika, sad ih je 18, oni će biti veći od SDP-a i oni onda nisu drugi saborski klub.”

O Grbinovoj izjavi da SDP može imati i pet zastupnika u Klubu kaže: “Ne znam koje su to politike, a ne znaju ni građani. Glavna je primjedba da se bave sami sobom. Ja ne bih rekla da Grbin okuplja ljude koji su zainteresirani za socijaldemokraciju, a da se ovi odbačeni bave nečin drugim. OVdje su personalni sukobi i to birače treba. Da su se suprotstavili zbog nekih politika, možda bi birači rekli ‘Mi smo pravi SDP’. Ovo je loose-loose situacija.”

Unutarstranački izbori u HDZ-u

“Jasno je da u HDZ-u vlada disciplina, za razliku od SDP-a. To je drugačije jer stranka na vlasti ima puno toga za dati. Sigurno je da će izbore u Zagrebu dobiti Mislav Herman jer ima podršku premijera i njegov zamjenik je predsjednik Uprave HEP-a”, kaže Mamić.

“Rekla bih da će ovo izazvati mnogo manje nestabilnosti. U HDZ-u, koji je na vlasti, uvijek imate prostora obećati nešto protivnicima i tako ih utišati. Drugi razlog je da je HDZ svoje interne probleme, za razliku od SPD-a, uglavnom rješavao interno. Treći je da su izbori Plenkovića za predsjednika HDZ-a pokazali njegovu snagu unutar stranke iako se spekuliralo da će nastati veliki problemi kad ode Milijan Brkić. To je nešto oslabilo stranku, ali ne toliko da bi se premijer trebao osjećati ugrožen u svojoj stranci. Po tom principu, što bliže vatri, i lokalne će organizacije izabrati ljude koje preporuči središnjica”, govori ona.

Ujedinjenje desnice

Govoreći o ujedinjenju stranaka na desnici, Mamić kaže kako ne vjeruje da će se desnica ni ovaj put uspjeti ujediniti.

“Desnica u Hrvatskoj nikad nije imala političku moć. HSP je kratko bio blizu 20-ak posto i to je bio rast koji je bio na ugledu dvojice njihovih zastupnika i kad je krenuo taj raskol HSP-a, desnica više nikad nije dobila glasove. DP nije dobio glasove kao desnica, nego su dobili populističke i protestne glasove. Mislim da je ujedinjenje desnice u Hrvatskoj potpuno nemoguće. Mi smo imali i puno snažnijih figura, poput Ruže Tomašić koje nisu uspjele ujediniti desnicu”, zaključuje.

Najnovije

Još iz rubrike