13.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Čaj ili kava: Znate li u čemu ima više kofeina?

Čaj ili kava: Znate li u čemu ima više kofeina?

Biti odrastao je teško. Konstantno se morate boriti s računima, porezima i poslom. Kad je situacija takva, kofein vam lako postane najbolji prijatelj. Bilo onaj u kavi, bilo u čaju. On je prirodni stimulans i dio svakog dana velikog broja ljudi.

I dok je kofein uglavnom siguran za konzumaciju, problem se javlja kada ga se konzumira previše.

Pretjerana konzumacija kofeina može rezultirati anksioznošću, nemirom i glavoboljom.

Jeste li svjesni koliko se kofeina nalazi u kavi i u čaju? Kako znati koje je bolje za vas kad je u pitanju količina kofeina?

Evo usporedbe:

Čaj

proces pripremanja čaja utječe na količinu kofeina koja će biti u njemu.

Listići čaja sadže 3,5 posto kofeina. Ako listiće potopite u vrućoj vodi i držite ih tako duže vrijeme, iz njih će izaći više kofeina.

Zeleni matcha čaj ima mnogo kofeina, u polovici čajne žličice nalazi ga se čak 35 mg.

Šalica crnog čaja sadrži oko 47 mg kofeina, dok ćete u šalici zelenog čaja popiti između 25 i 45 mg. Ova razlika se događa zbog toga što je lišće crnog čaja oksidirano, a lišće zelenog nije.

Kava

Zrna kave sadrže od 1,1 do 2,2 posto kofeina. Ali, kao što je to slučaj s listićima čaja, i na zrna kave itekako utječe proces pripreme. Ako ih kuhate u vrućoj vodi, ona će otpustiti više kofeina.

Suprotno uobičajenom mišljenju, dobro pečena zrna kave, ona crna, imaju manje kofeina od blago pečenih, zelenih.

Espresso ima veliku količinu kofeina. Pića poput kapučina i bijele kave prave s duplim espressom, piše Pinkvilla, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike