13.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Alarmantni podaci: Ove godine posvojeno je samo 13 djece, za profesionalno udomiteljstvo...

Alarmantni podaci: Ove godine posvojeno je samo 13 djece, za profesionalno udomiteljstvo se od 2019. nitko ne javlja

80-ak djece u Nazorovoj čeka na novi, roditeljski dom. Alarmantan je podatak koliko njih je najveći dječji dom napustilo ove godine, a liste čekanja sve su duže.

“Tijekom ove godine, znači, u prvih 9 mjeseci ove godine udomljeno je tek 15-tak djece što je jako mali broj, a posvojeno je 13”, rekla je Jasna Ćurković Kelava, ravnatlejica dječjeg doma Zagreb.

A sve to zbog izrazito malog broja udomiteljskih obitelji u Hrvatskoj – njih 1320. Većinom je riječ o udomiteljima starije životne dobi, a novim paketom mjera, pa i izmjenama Zakona o udomiteljstvu, ministar Josip Aladrović nada se privući veći broj mlađih udomitelja.

“Mi taj trend moramo okrenuti. Ono što smo si postavili kao jedinične ciljeve – to je povećanje od 10% samog broja udomitelja, a još veći postotak povećanja broja udomljene djece. Dakle, iz tog razloga upravo idemo i u fleksibilizaciju uvjeta, i u povećanje opskrbnine i povećanje naknada”, rekao je Aladrović.

A davanja im se nisu mijenjala 14 godina. Udomiteljske obitelji od početka sljedeće godine za najviše troje djece primat će naknadu od najmanje 11 625 kuna. Tradicionalni udomitelji, kojih je najviše – primat će na mjesec po djetetu 1350, odnosno nešto više od 4 tisuće kuna za troje djece. Ovisno o djetetovoj dobi, na to će još dobiti najviše 2850 kuna opskrbnine.

I sami udomitelji nadaju se da će biti više i onih profesionalnih – kojima više neće biti potreban isključivo fakultet, već srednja stručna sprema.

“Zakon ide od 2019. za profesionalno udomiteljstvo i nije se nitko javio. Za standardno je – njih 44, a za ovo specijalizirano nije nitko. I još jedan podatak koji je jako bitan. U prošloj godini je došlo novih 145 udomitelja, a odustalo je od udomiteljstva 543. Mislim, to je jedan jako porazan podatak”, rekla je Katarina Bojšić, predsjednica Saveza udruga udomitelja Hrvatske.

A istospolnim parovima porazno je i to da, u novom prijedlogu zakona, unatoč presudi Ustavnog suda, neće biti navedeni kao mogući udomitelji.

“Ima sve više i više djece u domovima, djece koja su napuštena od strane svojih heteroseksualnih roditelja, imate cijelu ovu skupinu životnih partnera koji žele postati udomitelji ili posvojitelji i zašto im se to ne bi moglo omogućiti? Ono što je glavno djeci je da im se pruži nekakav dom, podrška, potpora, a seksualna orijentacija je stvarno nebitna u tome”, kaže Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji.

Prvi gay udomitelji potaknuli su i druge da se prijave, a sve to trebalo bi ubrzati proces udomljavanja djece u Hrvatskoj, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike