16.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Aladrović: I otkaz je opcija ako se neodgovorno ponašanje ponavlja

Aladrović: I otkaz je opcija ako se neodgovorno ponašanje ponavlja

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavio je danas prezentaciju na temu Reforma sustava socijalne skrbi. Prezentacija je organizirana povodom upućivanja na javno savjetovanje reformskog paketa koji se sastoji od sedam zakona i tri nacionalna plana vezana za sustav socijalne skrbi.

“Reforma dolazi gotovo nakon 2 godine jedne od najtežih zdravstvenih i ekonomskih krize koje su nas pogodile i s obzirom na sve novonastale okolnosti ova reforma ima za cilj povoljno utjecati na društvene odnose koje su možda narušeni jednim djelom pandemijom, ali su isto tako povezani i s izazovima s kojima se suočavamo posljednje vrijeme” rekao je ministar. Kaže i kako smo svjesni da ne možemo biti zadovoljni funkcioniranjem određenog djela sustava, te je stoga u proteklih 6 mjeseci zaista posvećena pažnja izradi kvalitetnih rješenja iz domene sustava socijalnih politika i skrb.

“Bitno je naglasiti da mnogo ranjivih skupina društva, od naših starijih osoba, djece, od svih onih koji se nalaze u sustavu socijalne skrbi, očekuju od nas promjene i mi ćemo tako postaviti kamen temeljac promjena u našem društvu”, kaže ministar.

Reforma se sastoji od izmjena sedam zakona i tri nacionalna plana koji su vezani za akcijske planove.

“Nemamo informacija o problemima ne terenu, mali dio djelatnika se odbio testirati. Ne vidim razlog za odbijanje testiranja, to je alternativa covid potvrdi. U tome ne vidim nikakav racio. Oni koji se ne žele ni cijepiti ni testirati, poslodavac ne može na rad primiti djelatnike koji ne mogu dokazati zdravstveno stanje. Poduzet će se koraci vezani uz ugovor o radu. To ne treba biti oblik teške penalizacije, no moramo odvojiti odgovorne od onih koji ne pokazuju ni minimum odgovornosti”, naglasio je i dodao:

“Ako netko nema okolnosti da se može pojaviti na radnom mjestu, poslodavac ima sve zakonske podloge za provedbu. Djelatnik se mora udaljiti s radnog mjesta, sati ne mogu biti plaćeni. Slijedi pisana opomena i ostali elementi vezani za Zakon o radu. Odluka Stožera se promatra kao zakonsko rješenje, zakon koji treba poštovati. Procedura je jasna. U prvom trenutku poslodavac ne može dati otkaz, ali ako se ponašanje ponavlja i redoviti otkaz ugovora o radu je opcija.”

Osvrnuo se i na inspekciju u Poliklinici za djecu i mlade: “Zdravstvena ustanova može biti nadzirana u smislu inspekcije. S te strane nadležnost nas kao ministarstva ne postoji. Sve povezano s Centrom za socijalnu skrb se provjeravaju, a konkretni slučaj dovršit ćemo postupak nadzora Poliklinike i predstaviti rezultate. Interes djeteta je na prvom mjestu, utvrdit ćemo sve činjenice,” piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike