6.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Zašto nije dobro tuširati se prije odlaska na spavanje?

Zašto nije dobro tuširati se prije odlaska na spavanje?

Lijep je osjećaj otići na spavanje čist i mirisan, ali s medicinske točke gledišta, tuširanje prije spavanja nije baš tako dobra ideja. Zapravo, ova naizgled zdrava navika može donijeti više štete nego koristi.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih tuširanje prije spavanja možda nije tako dobro kao što se misli.

Možda nećete moći lako zaspati

Tuširanje neposredno prije odlaska na spavanje može djelovati opuštajuće, ali s druge strane, može poremetiti san.

Bolje se odmarate kad vam je tjelesna temperatura nešto niža, a kako se tijelo priprema da utone u san, temperatura pada.

Tuširanje ili topla kupka će podići vašu unutarnju temperaturu i zbuniti vaše tijelo. Ako ipak ne možete otići na spavanje bez tuširanja, odlučite se za topal tuš sat ili dva prije odlaska u krevet.

Brži otkucaji srca

Ako ste ikada osjetili da vam srce brže kuca nakon tuširanja, za to postoji objašnjenje.

Topla voda može povisiti krvni tlak, a medicinski stručnjaci upozoravaju da čak može pregrijati tijelo što za srce može biti prilično stresno. Dok vam srce ubrzano radi, vjerojatno nećete ni moći zaspati.

Moguće povećanje tjelesne težine

Ukusna večera i tuširanje odmah nakon toga mogli bi biti savršen način da završite dan i konačno odete u krevet. Ali u stvarnosti, tuširanje nakon jela može zbuniti vaš probavni sustav i dovesti do povećanja tjelesne težine.

Probava zahtjeva povećan protok krvi prema želucu, a tuširanje pospješuje protok krvi do drugih dijelovsa tijela. Ako se ipak morate tuširati, bolje je da pričekate najmanje 30 minuta nakon obroka.

Loše utječe na vašu kosu

Tuširanje neposredno prije spavanja i odlazak na spavanje dok vam je kosa još mokra nije dobra ideja, piše Bright Side.

Spavanje s vlažnom kosom učinit će da vaša jastučnica upije vlagu i stvori savršeno toplo i vlažno okruženje za rast štetnih bakterija. To može dovesti do različitih problema sa samim vlasištem, poput svraba, iritacije i pojave peruti, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike