22.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Vojnici, branitelji i policajci već 29 godina hodočaste Majci Božjoj Bistričkoj: Puna...

Vojnici, branitelji i policajci već 29 godina hodočaste Majci Božjoj Bistričkoj: Puna srca smo tu, jednostavno je lijepo

Već 29 godina hrvatski vojnici, branitelji, redarstvenici, policajci i vatrogasci hodočaste Majci Božjoj Bistričkoj u nacionalno svetište. I ove godine uz korona mjere, pa je vojni biskup Jure Bogdan kroz propovijed naglasak stavio upravo na aktualno vrijeme koje je, kako je rekao, prožeto bolešću i neimaštinom. No mjesta za optimizam ima.

Tradicionalno hodočašće u Mariji Bistrici za hrvatske vojnike, policajce i branitelje i ove godine održalo se u skromnijem izdanju zbog epidemioloških mjera. Tako je i križni put bio skraćen, no entuzijazma među tisućama hodočasnika – nije nedostajalo, piše RTL.

”Puna srca smo tu i vjera… lijepo je! Jednostavno je lijepo”, kazao je Vjekoslav Čaklec, zapovjednik počasne krapinske postrojbe ‘Krapinski Ilirci’.

”Pa danas nas je stiglo desetak članova postrojbe s civilima, znači nekih 20 ljudi je stiglo iz Čakovca ovdje”, rekao je Marijan Murković, član Zrinske garde Čakovec.

Svake godine dolazimo na hodočašće u Mariju Bistricu. Super. Kao i uvijek”, rekao je član povijesne postrojbe Hajduka Mijata Tomića iz Tomislavgrada Mate Ćavar.

Kao i svake godine sudjeluju visoka izaslanstva vojske, policije, civilne zaštite, vatrogasaca, pa i branitelja.

”Hrvatskim braniteljima je krunica oko vrata i vjera bila u tim najtežim danima Domovinskog rata podstrijek i ohrabrenje za iznijeti sav taj teret – tako i danas”, izjavio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

”Vjera je jedan stup koji hrvatski vojnik mora imati kod sebe, a i ovo hodočašće ja mislim da će osnažiti one osnovne i ljudske principe, vrijednosti – to je iskrenost, poštenje, poniznost… sve ono što hrvatski vojnik ima i želi osnažiti”, kazao je brigadni general Ivan Turkalj.

Misu u Crkvi blaženog Alojzija Stepinca na otvorenom predvodio je vojni ordinarij te podsjetio vjernike da ne gube optimizam.

”Ovaj svijet i ono što nam se događa počesto su nalik pustinji koja je prepuna praznina, strahova, bespomoćnosti, a baš su takve pustinje šansa da ponovno otkrijemo u svome životu one vrijednosti koje su bitne za naš život”, rekao je msgr. Jure Bogdan iz vojnog ordinarija u RH.

A one su – istinska vjera i nada koje oslobađaju od pesimizma i beznađa u vremenu kada smo svi zajedno suočeni s previše neizvjesnosti, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike