7.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Božinović o obaveznim covid potvrdama: Uvjeren sam da su radnicima u...

VIDEO Božinović o obaveznim covid potvrdama: Uvjeren sam da su radnicima u zdravstvu pacijenti na prvom mjestu. Komentirao i moguće tužbe

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kao izaslanik premijera Plenkovića prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice osnutka 153. brigade Hrvatske vojske u Velikoj Buni kraj Velike Gorice.

Nakon događaja odgovara na pitanja novinara. Ono što najviše zanima javnost je uvođenje obaveznih covid potvrda u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne zaštite od sutra, piše RTL.

Božinović je rekao kako su impresivne brojke vezane za ratni put ove brigade, te napomenuo kako su nažalost 72 pripadnika poginula.

”Danas je dan kad im se svima zahvaljujemo na svemu što su dali i za ovaj kraj i za cijelu Republiku Hrvatsku”, izjavio je Božinović.

Covid potvrde za zdravstvene ustanove

Božinović je potom govorio o Covid potvrdama koje su od sutra obavezne u zdravstvenim ustanovama. Rekao je kako je sve spremno, upute su otišle prema svim zdravstvenim ustanovama.

”Mislim da je sve spremno. Ne bi uopće razgovarao na temu hoće li biti negodovanja. Uvjeren sam da svi koji rade u sustavu zdravstva će dati sve od sebe i da su im na prvom mjestu interes pacijenata i korisnika”, smatra Božinović.

O mogućim tužbama

Upitan je o mogućoj ocjeni ustavnosti ove odluke i mogućih tužbi.

”Smisao ovih odluka, koje jesu došle na poticaj Ministarstva zdravstva i Ministarstva socijalne skrbi, zaštita zdravlja ljudi koji su dokazano najugroženiji. Oni koji su se puno prije pandemije odlučili da rade u tim sustavima, će učiniti sve u vremenu velikih zdravstvenih izazova da daju sve od sebe”, rekao je ministar.

”Odluke Stožera su na temelju Ustava i zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Vidim da se ponekad miješa u tumačenjima. I ranije ste u sustavu socijalne skrbi imali obvezno testiranje prije dolaska na posao”, dodaje Božinović.

Smatra da se ne treba povlačiti paralela između Covid potvrda i obaveznog cijepljenja. Božinović napominje kako od početka postoje razni pravni stručnjaci koji različito tumače sva pravila. Vjeruje kako će i ovaj put Ustavni sud potvrditi ustavnost ove odluke.

Odgovorio je i na kritike kako se ova odluka mogla i ranije najaviti.

”Već mjesec dana se govori o ovome. Za razliku od Hrvatske, neke druge administracije su najavljivale odluke, pa su ih mijenjale”, rekao je Božinović.

Smrt dječaka iz Pule

Božinović je prokomentirao i tragičan slučaj smrti dječaka u Puli. Upitan je hoće li policija što poduzeti što oko vjerske zajednice iz koje su roditelji koji dijete nisu odveli liječniku, već su molili.

”To je sad predmet kriminalističkog istraživanja. Roditelji su prijavljeni, određen im je pritvor. I policija je svoj dio posla u ovom dijelu napravila. Ostalo troje djece je pod nadzor nadležnog Centra za socijalnu skrb. Koliko je meni poznato, nije povezana poveznica između vjerske udruge i konkretnog događaja. No ostavimo službama da završe svoj posao”, rekao je Božinović.

Kada je upitan o slučaju navodnog davanja pacijentima industrijskog umjesto medicinskog kisika u Banja Luci, ministar Božinović je kazao u Hrvatskoj ni u jednom trenutku nije u pitanje došla ni opskrba ni kvaliteta kisika, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike