Ovaj začin je prirodni analgetik i antiseptik – počnite ga koristiti

Unsplash

Tradicionalno se koristi u ayurvedskoj medicini. Pripisuje mu se jako antifungalno, antiseptičko i analgetičko djelovanje. Klinčić je tropsko zimzeleno drvo visoko od 8 do 12 metara, od kojeg se sušenjem cvjetnih palica dobiva aromatični začin.

Porijeklom je iz Indonezije. Obično ga se može pronaći kao začin, bilo u cijelom ili mljevenom obliku, ali i u prirodnim lijekovima i esencijalnim uljima.

Njegov aromatični okus daje pikantnost i toplinu slatkim i ljutim jelima. Međutim, treba ga koristiti oprezno, jer njegov snažan okus može nadvladati. Ako koristite cijeli klinčić, prije serviranja jela trebali biste ga ukloniti.

Ljekovita svojstva klinčića poznata su stoljećima. Bilo da se rabi u cjelovitom, mljevenom ili u obliku ekstrakta ulja, ovo su glavne prednosti klinčića:

1. Pun je mangana

Iako možete pomisliti da kao začin ne može ponuditi puno hranjivih sastojaka, zapravo je bogat mineralima među kojima je i mangan. Samo jedna čajna žlica klinčića sadrži preko 50% dnevne adekvatne razine unosa koju preporučuje FDA.

Mangan je mineral, koji je zajedno s kalcijem ključan za formiranje i gustoću kostiju.Također, ima važnu ulogu u aktiviranju enzima, zacjeljivanju rana i u proizvodnji neurotransmitera.

2. Pomaže kod zubobolje

Klinčić se već u 13. stoljeću koristio za ublažavanje upala i pokazao se kao učinkovit. Eugenol, koji je moćan analgetik, je spoj kojem klinčić može zahvaliti svoju ljekovitost.

U jednom istraživanju pacijenti koji su koristili pastu na bazi eugenola imali su manju bol i upalu u odnosu na pacijente koji su koristili uobičajena sredstva za ublažavanje boli ili ništa. Čak je otkriveno da je klinčić jednako učinkovit kao i benzokain, lokalni anestetik.

3. Pomoći će u reguliranju šećera u krvi

Istraživanja na životinjama tvrde da klinčić može sniziti razinu glukoze u krvi kod dijabetičnih miševa. Istraživanje na ljudima još uvijek nije do kraja dovršeno.

U jednoj maloj studiji, pacijenti s dijabetesom koji su uzimali jedan do tri grama klinčića tijekom 30 dana, primijetili su značajno poboljšanje rizika za dijabetes, uključujući razinu glukoze, triglicerida i LDL kolesterola.

U jednom drugom ispitivanju, zdrave odrasle osobe koje su dobile ekstrakt klinčića, rekli su da im se razina glukoze poboljšala. Istraživači vjeruju da ovo svojstvo klinčića može biti posljedica mangana koji ima ulogu u proizvodnji inzulina.

4. Bogat je antioksidantima

Jeste li znali da su bilje i začini zapravo jedan od najboljih izvora antioksidansa? Na listi 100 najbogatijih izvora polifenola i antioksidanata, začini su bili najčešći, a klinčići su bili na prvom mjestu, nadmašivši i borovnice s preko 30 puta većom koncentracijom antioksidansa.

Antioksidansi su tvari koje štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala koji mogu ošteti stanice, poboljšavaju imunitet i pomažu u prevenciji brojnih bolesti. U laboratorijskim studijama pokazano je da antioksidacijska svojstva ekstrakta klinčića usporavaju rast tumora.

Doziranje i sigurnost

Kad se koristi u kulinarske svrhe, klinčić je siguran za konzumiranje. Međutim, u velikim dozama, poput ekstrakta ili dodatka ulja, može izazvati štetne učinke. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je prihvatljivi dnevni unos ulja klinčića 2,5 mg / kg tjelesne težine.

Esencijalna ulja, poput ulja klinčića, vrlo su moćna, pa ih svakako treba razrijediti s biljnim uljima. Djeca ne bi smjela konzumirati ulje klinčića. Također, eugenol, spoj za ublažavanje boli, može uzrokovati probleme sa zgrušavanjem krvi, pa bi osobe koje imaju problema s krvarenjem trebale izbjegavati ulje klinčića, prenosi Mindbodygreen, prenosi 24sata.

Share This Article