13.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Uzmi novac i bježi! Muzej umjetniku posudio 70.000 eura: On je odlučio...

Uzmi novac i bježi! Muzej umjetniku posudio 70.000 eura: On je odlučio zadržati novac u “ime umjetnosti”

Da je umjetnost širok pojam uvjerili smo se mnogo puta, no danski ga je umjetnik vjerojatno po prvi puta toliko “rastegnuo” da uključi i krađu.

Naime, danski muzej suvremene umjetnosti Kunsten posudio je Jensu Haaningu otprilike 70.000 eura kako bi za izložbu rekreirao svoje djelo u kojem je usporedio prosječne mjesečne plaće Danaca i Austrijanaca. Djelo se sastojalo od novčanica pričvršćenih za dva panoa, od kojih su na jednom trebali biti euri, a na drugom danske krune.

No, kada su umjetnička djela stigla u muzej, djelatnici su ostali u šoku. Na izložbu su stigli prazni panoi. Haaning je mailu koji je kasnije poslao upravi muzeja objasnio da je novac odlučio zadržati u ime umjetnosti, prenosi CNN.

“Odlučio sam napraviti novi rad za izložbu umjesto izlaganja dva rada stara 14 i 11 godina. Rad je utemeljen u odgovoru na koncept vaše izložbe i radovima koje smo originalno planirali izložiti”, napisao je umjetnik u mailu čiji je tekst trenutno izložen uz prazne panoe.

Novi konceptualni rad, kojeg je Haaning nazvao “Uzmi novac i bježi”, trenutno je predmet medijskog prepucavanja između umjetnika i muzeja, u kojem se isprepliću teme rada, ugovornih obveza i vrijednosti umjetničkih djela.

“S moje umjetničke strane gledišta shvatio sam da mogu napraviti mnogo bolje djelo za njih nego što su mogli zamisliti. Ne smatram da sam ukrao novac. Stvorio sam umjetničko djelo koje je možda 10 ili 100 puta bolje nego ono što sam planirao. U čemu je problem?”, pita se umjetnik u izjavi koju je dao u razgovoru za CNN.

Osim što su Haaningu posudili 70.000 eura koje je trebao staviti na panoe, muzej mu je trebao platiti 1.300 eura za njegov rad. No, umjetnik tvrdi da je dogovorena cifra premala te da bi zbog troškova studija i plaća radnicima od bio na gubitku.

“Obično sam u boljoj poziciji kada izlažem u drugim državama. Ja sam Danac i to je danski muzeji oni od mene očekuju da uložim jer će tada možda jednog dana oni kupiti nešto”, nastavio je Haaning objašnjavati svoj neobičan potez.

Direktor muzeja Lasse Andersson, naravno, ima potpuno drugačiji pogled na cijelu priču. Prema njemu, muzej je održao svoju stranu dogovora, dok Haaning svoju nije.

“To je bilo vrlo važno za nas jer smo uvijek bili poznati po tome da se držimo ugovora i isplaćujemo umjetnicima razumne naknade”, rekao je za CNN.

No, Haaring tvrdi kako ipak nema namjeru novac vratiti muzeju i za sada nije zabrinut oko posljedica njegovih dijela. Andersson je pak rekao da Haaring novac treba vratiti do siječnja kada završava izložba, inače će protiv njega poduzeti pravne korake.

U međuvremenu će muzej nastaviti izlagati djelo “Uzmi novac i bježi” onako kako ga je umjetnik zamislio, kako bi ga kritika mogla evaluirati u obliku u kojem ga je umjetnik zamislio. Inače, ovakva konceptualna djela u svijetu umjetnosti postala su uobičajena, poput banane pričvršćene na zid ljepljivom trakom Maurizia Cattelana ili Banksyjeve slike koja se sama uništila na aukciji, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike