5.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Susjed: Zvao bih hitnu, ja bih dijete odveo doktoru, ali tko bi...

Susjed: Zvao bih hitnu, ja bih dijete odveo doktoru, ali tko bi mogao znati da je bolesno kad je to sve jedna zatvorena sekta

U pratnji policije, s lisičinama na rukama bračni par iz Pule priveden je pred suca istrage. Tereti ih se za zanemarivanje djeteta jer svojeg 15-godišnjeg sina mjesecima nisu odveli liječniku – već su nad njim – molili. Susjedi zgroženi.

“Nitko nije to znao, da je to dijete bilo – pa ja bih otišao tamo, ja bih ga odpeljo, uzeo u ruke i zvao bih hitnu, ali tko bi to mogao znati kad je to sve jedna zatvorena sekta”, kazao je Mladen Vinko iz Pule.

Hitna pomoć dječaka je pronašla u velebnom zdanju u Škatarima, gdje je zajedno s roditeljima, braćom i sestrama živio kao dio vjerske zajednice pod vodstvom gurua Vlade Radeke. Večer prije uhićenja majka i otac proveli su u ovoj sobi.

“Kad je došla prva pomoć, kad su pokušali pokušali reanimirati malog, bilo ih je troje liječnika ja mislim. Majka je bila tu i još jedan naš član uz njega. Mi nismo mogli nikako pomoći tu. Jedino što smo mogli napraviti je izmoliti koju molitvu za njegovu dobrobit”, kazao je Radeka.

Radeka tvrdi da nitko, pa ni roditelji, nisu znali da je dječak teško bolestan.

“Nitko ne može optužiti nekoga, ako ne znate točno o čemu se radi. Ima toliko stvari, toliko bolesti koje se pojave i otiđu iznenada. Ne možemo tek tako nekoga optužiti da je netko neodgovoran, da se netko bahato ponaša, da se ne brinu o prehrani i tako dalje”, kazao je.

Prije dvije godine obitelj se iz Bjelovara doselila u Pulu. Crna zastava na gimnaziji za prerano ugašen život. 7. i 8. razred dječak pohađao je u Osnovnoj školi Tone Peruško. Bio je izvrstan učenik, kaže ravnatelj Kristijan Cinkopan.

“Sa razrednicom sam razgovarao i komunikacija s roditeljima, koliko je trebala je bila u redu. Uglavnom je tata razgovarao, tatu se kontaktiralo kad je nešto trebalo, nije trebalo puno, riječ je o odličnom djetetu, ali ono što je trebalo, kaže razrednica da se uvijek javljao i da su se dogovarali”, kazao je Cinkopan.

Na medijske napise da je dijete imalo dijabetes, ravnatelj kaže da su tu informaciju dobiti tek kad je dijete preminulo.

“Na sistematskim pregledima nije otkriven dijabetes, roditelji nam nikad nisu spomenuli da ima takvih problema, što je nama jako važno u školi”, kazao je Cinkopan.

Ovo nije prvi smrtni slučaj djeteta u obitelji. Prije dvije godine na području Koprivničko-križevačke županije utopilo im se dijete. Tada je to bio nesretni slučaj. Brigu o ostalih troje maloljetne djece preuzeo je pulski Centar za socijalnu skrb. Roditeljima je određen istražni zatvor od mjesec dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

“To je sve što vam mogu potvrdit, zbog tajnosti postupka vam nikakve druge daljnje informacije ne mogu davati”, kazao je Siniša Milevoj, odvjetnik majke preminulog dječaka.

Dokaže li im se krivnja u sudskom postupku, uhićenim roditeljima prijeti kazna zatvora do 15 godina, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike