17.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Što trebate napraviti ako vas popisivač ne nađe kod kuće?

Što trebate napraviti ako vas popisivač ne nađe kod kuće?

Osam tisuća popisivača radi punom parom diljem Hrvatske, dolaze na kućne adrese i popisuju osobe, kućanstva i stanove. Od onih koji su se samopopisali preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja. Što učiniti ako niste doma: Kako ćete znati da je popisivač već bio na vašim vratima i što napraviti u tom slučaju?

Popisivači od vrata do vrata popisuju ljude i preuzimaju kontrolne šifre od onih koji su se samopopisali. Svaki popisivač zadužen je za otprilike 250 kućanstava.

Ukoliko popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, on ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti i kada će popisivač ponovo biti na vašim vratima. Također, ukoliko samo trebate predati šifru, i u tom slučaju dobit ćete podatke gdje se trebate i kome javiti. Ako popisivač ne ostavi nikakve podatke ili obavijest, to znači da će ponovo doći na vašu adresu, piše Dnevnik.hr.

“Popisivači imaju potpunu autonomiju oko načina kontakata, obavijesti građana u vezi svega oko popisa i preuzimanja šifri. Popisivači mogu u vaš kvart, kućanstvo, pred stan dolaziti više puta kako bi vas popisali ili preuzeli šifru. Obavijest mogu ostaviti ili u kasliću ili kod susjeda, na vratima. Mogu doći ponovo, mogu vam ostaviti telefonski broj da se dogovorite oko ponovog dolaska, mogu kontaktirati predstavnika stanara pa s njim organizirati predaju šifri…”, pojasnio je Damir Plesac, koordinator za popis stanovništva u Državnom zavodu za statistiku.

Kaže kako građani ne moraju brinuti da ih popisivač neće kontaktirati.

Podsjeća i da je kontrolnu šifru moguće zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. “Tu šifru ne može nitko zloupotrijebiti”, ističe.

“Također, možete zamoliti susjeda da preda popisivaču Vašu kontrolnu šifru od samopopisivanja”, rekao je, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike